Гърция е затегнала колана и пести като за световно, но това изглежда не е достатъчно. Дълговете са извън контрол, населението изнемогва, икономиката се свива с алармиращо темпо. Ще повлече ли Гърция цяла Европа?

Гръцката дългова криза излиза извън контрол, а в Европа расте страхът от нова рецесия. Основание за песимизъм дават конюнктурните показатели. През август за първи път от две години насам индустрията е забавила темпото. Също и в Германия, смятана за конюнктурния двигател на Европа, драстично намаляват поръчките за износ. През второто тримесечие БВП на страната е нараснал минимално - с 0.1 процента. В началото на годината този ръст беше 1.3 процента. Къде се коренят причините? И дали Гърция е катализаторът на това развитие?

Гръцката евро-трагедия

Гърция е затегнала колана и пести като за световно, но това не е достатъчно. И тази година страната няма да може да постигне набелязаната цел за намаляване на дефицита. До тези изводи стига назначена от гръцкото правителство експертна комисия. "Развитието на гръцките дългове е извън контрол", четем в доклада на комисията. Експертите отбелязват, че и положителните последици от договорения втори спасителен пакет от 109 милиарда евро са потънали в разяждащата страната криза.

Ако гръцките финанси продължат да се развиват така, страната е заплашена от 8.8-процентен бюджетен дефицит само за тази година. По този начин Гърция няма да постигне целта си да намали дефицита до 7.6 процента от БВП. Съответно нарастват и новите дългове. През първите шест месеца на годината новите задължения са достигали 14.7 милиарда евро, като за цялата година бяха планирани 16.7 милиарда нови дългове.

Гръцкото правителство се опитва с крути мерки да противодейства на това развитие. То увеличи ДДС за хотели и ресторанти на 23 процента. Браншът окачествява тази мярка като "съсипваща". Много хотелиери обявиха, че ще затворят хотелите си, вместо да плащат данък. Мрачни се прогнозите и за конюнктурата. Гръцката икономика се свива с алармиращо темпо, за което допринася и строгата правителствена програма за икономии. Финансовият министър Евангелос Вeницелос заяви, че БВП на страната ще се свие с над 4.5 процента през тази година.

Пак ще минат между капките

Общите дългове на Гърция възлизат на над 350 милиарда евро. Експерти на ЕС, МВФ и ЕЦБ проверяват в момента дали на страната може да бъде отпуснат следващия транш от договорения първи спасителен пакет в размер на 110 милиарда евро. Мониторингът на ЕС, МВФ и ЕЦБ ще продължи до края на седмицата. Едва тогава експертите ще дадат зелена светлина за следващия транш в размер на 8 милиарда евро. При положение, че оценката им е положителна. Но с оглед на развитието в еврозоната е почти сигурно, че Гърция и този път ще мине между капките и ще получи свежи пари.