Цената на топлинната енергия в София се увеличава с 2.7% от началото на следващия месец. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Смерджиев, след като по-рано днес той обяви и шоковото поскъпване на тока от 1 юли.

Планираше се поскъпването на палното и топлата вода в София от началото на следващото тримесечие да бъде 0.5%. По-малкото увеличение не се случи, защото "Булгаргаз" поиска изненадващо ДКЕВР да допусне увеличение в цената на синьото гориво с близо 16%, но комисията уважи поскъпване с 4.88%, което влиза в сила от началото на юли.

Поскъпване с от 0,2 до 7% ще има и в Габрово, Търново, Русе и Перник, а намаляване на цената - в Пловдив, Плевен, Бургас, Враца, Варна и Сливен. Скокът на парното и топлата вода е най-голям във Велико Търново - с 6,9 процента, в Русе - с 6,2 процента, в Перник - 5,9 процента.

Най-значителен е спадът в цената на топлинната енергия за пловдивската топлофикация, собственост на ЕВН - с 20,6 процента. Причината е, че дружеството въведе високоефективна инсталация за производство на електрическа и топлинна енергия и това дава възможност за намаляване на цената, обясни Семерджиев. В Бургас парното ще се понижи с 14%, а във Варна със 8.5%.