ТЕЦ „Варна" ще бъде временно изведена от системата от 0:00 часа на 1 януари 2015 година, съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ. След тази дата централата няма да може да работи, въпреки усилията на българската държава, в лицето на Министерство на енергетиката, БЕХ и ЧЕЗ. Въпреки принципното съгласие за временно включване на централата през зимния период на 2015 година, в случай на газова криза, от Европейската комисия не беше получен отговор относно разрешителните за работа на самата централа и на сгуроотвала.

От своя страна, ръководството на ТЕЦ „Варна" проведе поредица от разговори и консултации с българските институции, в опит да се намери работеща алтернатива за ТЕЦ „Варна", след като през октомври Европейската комисия съобщи, че в случай на газова криза ще допусне изключение от правилата и ще разреши на ТЕЦ „Варна" да работи в рамките на няколко месеца след изтичане на разрешителните. При условие на съгласие от страна на ЕК, за да се вместим в минималния срок за подготовка и провеждане на процедури и закупуване на достатъчно количество въглища, се очакваше писменото становище на Комисията да се получи до 10 декември 2014 г.

„На практика вече няма достатъчно време, за да бъдат сключени договорите за работа и доставка на необходимите въглища и централата да бъде подготвена за включване през зимните месеци. На 1 януари 2015 г. ТЕЦ „Варна" ще трябва временно да бъде спряна, за да спази изискванията на българското и европейското законодателства", каза Минчо Минчев, изпълнителен директор на ТЕЦ „Варна".

Поетапно след 1 януари 2015 г ще бъдат освобождавани служителите на ТЕЦ „Варна", за които няма реализация след края на годината. Те ще получат компенсационни пакети, които са повече от два пъти по-високи от приетите в сектора. ЧЕЗ осигурява до 11 работни заплати на всеки служител в зависимост от стажа му в централата, вместо предвидените в браншовия колективен трудов договор до 5 работни заплати.

В допълнение, компанията предлага консултации и помощ при регистриране в бюрото по труда и персонални препоръки.
„И след 1 януари 2015 г. ще продължим да търсим вариант за дългосрочно отдаване на централата под наем, продажба или съвместно управление", заяви Минчев.