Основните производители на автомобили в САЩ продължават да държат на по-бързите си планове за рестартиране на производството следващия месец, въпреки насоките на президента Доналд Тръмп социалното дистанциране да продължи и през април.

Ford, Fiat Chrysler, Toyota и Honda стоят зад плановете си, а ръководителите посочват пред CNBC, че ситуацията се наблюдава и оценява постоянно.

Гигантите ще могат да отворят отново фабрики въпреки насоките на Тръмп, защото те са само насоки. Федералното правителство разчита на щатите да изпълняват собствените си наредби за ограничаване или забрана на операциите в автоиндустрията, както и да определят дали те приспадат към категорията "съществени бизнеси".

Към понеделник 35 щата са вкарали в сила нареждания за "оставане у дома" или "извършване само на основен бизнес", които засягат 231 милиона души или 70% от населението на САЩ. Данните са на J.D. Power. Тези рестрикции покриват хъбове за производство на автомобили в Средния Запад, включително Мичиган, Охайо и Индиана.

Автомобилните производители в САЩ удължават спирането до април

Автомобилните производители в САЩ удължават спирането до април

Гигантите са слаби пред разпространението на коронавируса

Ford

Миналата седмица Ford обяви планове за рестартиране на производството в ключови американски заводи на 14 април, което със седмица след заявените планове за частично възобновяване на операциите в завод в Мексико. Намеренията на компанията засега остават същите.

"Ние продължаваме да оценяваме обществените здравни условия и готовността на доставчиците и ще коригираме плановете си, ако това е необходимо", посочи говорителят на Ford Кели Фелкер.

Fiat Chrysler

След съобщението на Ford, Fiat Chrysler също заяви, че се предвижда седалището на компанията в Мичиган и заводите в САЩ и Канада да останат затворени до 14 април. Рестартирането на производството ще зависи от различните указания на властите.

Все пак говорителят на Fiat Chrysler Джоди Тинсън ясно заяви, че ситуацията се наблюдава и анализира постоянно.

Подтикнати от работническия съюз United Auto Workers, Ford, Fiat Chrysler и General Motors обявиха на 18 март планове за временно затваряне на заводите си заради коронавируса. Други автопроизводители също прекратиха производството заради държавните ограничения.

General Motors намали с 20%  заплатите на служителите си

General Motors намали с 20% заплатите на служителите си

Мярката е временна, заради пандемията от коронавирус

GM

GM не публикува нови данни относно плановете за потенциално рестартиране на американските си производствени операции. Говорителят Джим Кейн заяви вчера, че позицията на компанията не се е променила от миналата седмица.

"Ситуацията е тежка и може да се променя седмица за седмица. Понастоящем нямаме твърдо връщане към работните дати", казаха тогава от компанията.

Toyota

Според говорителя на компанията препоръките на Тръмп за удължаване на мерките за социална дистанцираност не променят плановете на гиганта за възобновяване на производството в своите заводи на 20 април.

Volkswagen не очаква автомобилният пазар да се възстанови по-рано от лятото

Volkswagen не очаква автомобилният пазар да се възстанови по-рано от лятото

Компанията обмисля и нови правила, за да гарантира, че работниците във фабриката работят на безопасно разстояние

Honda, Volkswagen, Nissan, Tesla

Honda потвърди в понеделник, че планът за рестартиране на производството на 7 април остава непроменен.

Volkswagen, Nissan Motor и Tesla все още не са излезли с нови позиции по въпроса. Компаниите не са отговорили и на запитването за коментар от авторите на CNBC.

На 20 март Tesla заяви, че след 3 дни ще прекрати операциите в основния си завод в САЩ - този във Фремонт, Калифорния. Седмица по-късно Tesla съобщи, че се налага да съкрати 75% от служителите си в завода в Невада.

Миналата седмица от Volkswagen посочиха, че очакват да възобновят производството си в завода в Тенеси в неделя, 5 април. Съоръжението спря производство на 21 март.

Nissan също по-рано този месец обяви, че планира временно да спре производство в САЩ - от 20 март до 6 април. Няма данни за удължаване на този период.

Tesla съкращава 75% от служителите си в Невада

Tesla съкращава 75% от служителите си в Невада

Партньорът на компанията в щата - Panasonic, ще спрат производството в завода

Намеренията на компаниите за възобновяване на производство възможно най-скоро обаче може да се харесат на президента Тръмп въпреки препоръките му. По-рано през месеца той пожела по-бързо да премахне тежките здравни ограничения, опасявайки се от икономическа катастрофа преди президентските избори в страната през ноември.

Целта на Тръмп е икономиката на САЩ да е на крак до Великден, за да се облекчи финансовата болка, причинена от безпрецедентното спиране на националната икономика. Скокът на безработните е голям. Фондовата борса е срината. А брутният вътрешен продукт - най-широката мярка на една икономика - вероятно ще претърпи исторически крах.

Въпреки това отварянето на американския бизнес след няколко седмици може да има обратен ефект - това може да положи основите за повторение на Голямата депресия, написаха тогава авторите на CNBC. 

Може ли Тръмп да доведе САЩ до новата Голяма депресия?

Може ли Тръмп да доведе САЩ до новата Голяма депресия?

Тръмп иска да събуди икономиката на страната до Великден