Годината бе доста заета за Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Антимонополният орган наложи няколко големи глоби заради редица нарушения - злоупотреба с монополно решение, заблуждаващи реклами и други.

И все пак нито една от тях не успя да надмине глобата, наложена в края на 2017 г., за която ще ви припомним в края на текста.

Кои са най-големите глоби?

  1. А1 бе глобена с 800 000 лева. Лидерът в негативната класация е мобилният оператор А1, който бе глобен с 804 340 лева заради необосновано прекратяване на договорните отношения с дългогодишния партньор Handy. След внезапното прекратяване на договора, търговската верига се видя принудена да прекрати дейност.
  2. COMO бе глобена с 500 000 лева. КЗК глоби "Мебели Лудвиг България" ЕООД с търговска марка COMO с 539 980 лева заради заблуждаваща реклама. Проверката на комисарите е установила, че "за почти всички продукти, обявени в брошурите като намалени от препоръчана от производител цена, се установява, че "Мебели Лудвиг България" ЕООД в рамките на обхванатия период не е продавало на сочената като препоръчителна цена, още повече в период най-малко един месец преди датата на промоцията".
  3. VM Petroleum бе глобена със 170 000 лева. Бензиностанциите на лидера на ПП "Воля" и зам.-председател на Народното събрание бяха глобени със 175 437 лева заради дъмпинг на цените на горивата. Имуществената санкция представлява едва 0,1% от приходите от продажби на дружеството за 2017 година, тъй като комисията определя нарушението като "леко" по смисъла на закона. При проверката са установени многократни случаи, продължаващи с месеци, на редица бензиностанции, на които цената на различните горива са се продавали на цена, която не може да покрие разходите за производство и реализация.

В края на 2017 г. Комисията наложи глоби за близо 6 милиона лева на ЧЕЗ и ЕВН заради злоупотреба с монополно положение.