Новият завод на американския производител Lockheed Martin в Южна Каролина, където ще бъде преместено производството на изтребителите F-16 Block 70, официално започна работа. Ако България подпише с компанията за доставката на нови самолети, именно от тази база ще бъдат направени и доставките за нашата страна.

Според официалното съобщение на производителя скоро там ще започне производството на договорените с Бахрейн изтребители. От новия завод трябва да излязат и поръчаните от Словакия самолети.

"Бахрейн стана първият клиент за F-16 Block 70 през юни 2018 година, последван от партньора на България в НАТО - Словакия, която подписа "писмо за съгласие" през декември миналата година за доставката на 14 самолета Block 70", посочват от компанията.

"България и правителството на САЩ в момента са в преговори за придобиване на нов самолет F-16 Block 70, който да осигури отбранителните нужди на страната на национално и съюзническо ниво", се казва още в съобщението.

Lockheed Martin обеща база за ремонти на F-16 в България

Lockheed Martin обеща база за ремонти на F-16 в България

Първият изтребител за българските военновъздушни сили идва през 2022 г.

От Lockheed Martin посочват, че потвърждават ангажимента си за отваряне на база на територията на страната при сделка за закупуването на изтребители от тях.

"Като част от ангажимента си да подкрепя придобиването на F-16 от България, Lockheed Martin ще отвори база за поддръжка, частичен и цялостен ремонт (MRO facility) в страната. Това означава, че българските самолети ще могат да бъдат поддържани в България от местни инженери и техници през цялата продължителност на своите 12 000 летателни часа живот", посочва ръководителят на проекта за придобиването на изтребителите у нас Джим Робинсън.

По неговите думи от компанията ще търсят парньорства с българската индустрия, включително и възможности за сътрудничество с български академични институции.

Lockheed Martin мести производството на F-16 в нов завод в Южна Каролина

Lockheed Martin мести производството на F-16 в нов завод в Южна Каролина

Ако България подпише с компанията, изтребителите ще бъдат произвеждани там