Работата от разстояние е прекрасна възможност за служителите и смъртна заплаха за индустрията около офисите и корпоративните пространства в глобален мащаб. Тази заплаха вече е измерима - под риск са 800 млрд. долара пазарна стойност, изчисляват от McKinsey Global.

Това може да създаде проблеми не само в имотния сектор, но и при банките.

Експерт: Насилственото връщане в офиса е лудост, ето защо

Експерт: Насилственото връщане в офиса е лудост, ето защо

Поставянето на всички служители под един покрив може да унищожи продуктивността им

Контекст: По време на коронавируса целият свят се научи да работи дистанционно. След отпадането на противоепидемичните мерки, повечето компании или запазиха възможността за 100% хоум офис, или въведоха хибриден модел с няколко дни от вкъщи и няколко - на работното място.

Според експертите опитите на работодателите да върнат хората си изцяло в присъствен режим няма да се увенчаят с успех.

Най-младите работещи търсят висок жизнен стандарт и не са против офиса

Най-младите работещи търсят висок жизнен стандарт и не са против офиса

Първо Поколението Z ще се адаптира към 4-дневната работна седмица, смятат от Manpower

Това означава, че препълненият офис от времената преди COVID-19 вече е рядка гледка. Също така значи и че компаниите не се нуждаят от толкова големи пространства.

Детайли: Изчислената загуба на пазарна стойност от 800 млрд. долара се базира на 26% спад спрямо нивата от 2019 г., но има и по-мрачен сценарий с 42% загуба на стойност, предупреждават експертите, цитирани от CNN.

Фактор са повишаващите се лихвени проценти, а също и възможността финансовите институции в момент на затруднение да намалят цената на недвижимостите, които са финансирали или притежават. Последното може да се превърне в още по-голям проблем за банковия сектор, който финансира повечето от сделките с офиси.

"Морков и тояга": Ето как шефовете ще ви върнат в офиса

"Морков и тояга": Ето как шефовете ще ви върнат в офиса

Работните пространства ще станат по-задължителни, но и по-удобни

Още нещо: Намаляващото търсене на офиси сваля наемите им. В Сан Франциско и Ню Йорк през миналата година те са били съответно 28% и 22% по-ниски в сравнение с нивата от 2019 г., ако отчетем инфлацията.

При най-умерения сценарий до края на десетилетието търсенето на офиси ще е с 13% по-ниско от това през 2019 г.

Страдат и магазините - пешеходният трафик около тези в градските зони остава с 10-20% по-нисък заради придобитите навици за онлайн пазаруване. Мнозина от потенциалните клиенти са се преместили в по-малки населени места по време на пандемията и сега нямат намерение да се връщат, коментират авторите на анализа.

Какво следва: Според McKinsey собствениците на офис сгради също трябва да открият свой вид хибриден режим. Това означава създаване на многофункционални пространства, които могат бързо и лесно да се адаптират за различни цели.