От днес всички автомобили задължително трябва да са оборудвани с гуми, подходящи за зимни условия. Санкциите варират от 50 до 200 лева в зависимост от степента на техническата неизправност. Засегна ли обаче всеобщата инфлация и цените на гумите? Краткият отговор е - да.

Новите зимни гуми, които традиционно са по-скъпи от летните, са поскъпнали средно с 20% за година показа анонимна проверка на money.bg сред по-големите доставчици и търговци на автомобилни гуми в страната. Причините за ръста на цените според търговците са поскъпването на доставките, както и на самото производство на гумите. 

И докато през изминалите две пандемични години хората са отлагали смяната на зимните си гуми с нови, то в пика на сезона на смяна на летните със зимни гуми тази година се наблюдава засилено търсене. 

Защо не трябва да се кара с по-големи джанти и гуми

Защо не трябва да се кара с по-големи джанти и гуми

Ежедневната експлоатация на автомобила изисква придържане към заводските параметри

Ако човек е закъснял или е решил да поръча в последния момент нови зимни гуми може да се наложи да изчака доставка от чужбина, която отнема между 7 и 10 дни, а ако избере гуми на склад в страната тя ще бъде доста по-бърза - около няколко дни.

Законът за движение по пътищата е очертал много ясни законови рамки, според които смяната трябва да бъде извършвана. А според него, всички МПС трябва да се движат със зимни гуми в периода от 15 ноември до 1 март. Друго важно уточнение посочено в ЗДВП е, че гумите трябва да са с протектор не по-малък от 4 мм.

Зимните гуми са задължителни от днес. Къде в Европа има такива изисквания?

Зимните гуми са задължителни от днес. Къде в Европа има такива изисквания?

Позволено, но непрепоръчително, е и ползването на летни гуми

Другият фактор, по който можете да се ориентират°е, за да определите кога да трябва да направите смяна на летните със зимни гуми е климатичният. Казано иначе, падне ли средната външна температура под +7С°, е настъпило времето за смяна на гумите.