България изпреварва Хърватия, Сърбия, Румъния и Турция по условията за създаване, изграждане и привличане на квалифицирани кадри на пазара на труда. От друга страна обаче тя изостава в това отношение спрямо Унгария, Русия, Гърция, Полша и Словакия.

Това показва изданието за 2019 година на Global Talent Competativeness Index (GTCI), който отразява политиките и практиките на общо 125 страни в света, свързани с развиването, привличането и задържането на работна ръка, допринасяща за производителността и растежа на икономиката.

В тазгодишното издание България се нарежда на 54-та позиция, което отразява по-лошо представяне спрямо предходната, когато тя беше на 47-мо място. Непосредствено след нея са Хърватия, Казахстан, Йордания и Филипините, а пред нея са Унгария, Панама и Черна гора.

По-надолу в списъка са Сърбия и Румъния, които са съответно на 68-мо и 69-то място, както и Турция, която е 74-та. От друга страна Гърция и Полша са по-нагоре от България на 44-то и 42-ро място, както и Словакия, която е 41-ва.

От страните в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) Чехия се класира най-високо - на 25-то място, изпреварвайки Малта, Малайзия, Португалия и Словения.

В глобален мащаб за поредна година първа е Швейцария, следвана от Сингапур, САЩ, Норвегия и Дания. В топ 10 влизат още съответно Финландия, Швеция, Холандия, Великобритания и Люксембург.

Снимка 404925
Снимка 404924

Предимствата и недостатъците на България

В индексът GTCI са включени редица индикатори, сред които условия на пазара на труда, условия за бизнеса, държавни регулации, отвореност на икономиката и пазара, устойчивост, качество на живот, както и квалификация на работната ръка и приносът й към растежа.

България се представя добре по отношение на нормативната рамка, условията за правене на бизнес заедно с ръста на развойната дейност. Сред плюсовете за страната са възможностите й за привличане на чуждестранни студенти и дела на населението с висше образование, както и при практиката на компаниите за провеждане на обучения на служителите им.

България изостава в отношенията между бизнеса и правителството, социалната мобилност и толерантността към имигрантите. Сред минусите за страната са още затрудненията на бизнеса за намиране на квалифицирани служители и висше образование, отговарящо на нуждите на компаниите.

София се представя по-добре от Загреб и Белград, но остава зад повечето столици от ЦИЕ

В класацията за GTCI София пада с няколко места през 2019 година в сравнение с предходната. Българската столица се нарежда на 78-мо място при 63-то за 2018 година. Така София се нарежда преди Загреб, Краков и Белград. Тя обаче е след повечето столици в ЦИЕ, а непосредствено преди нея са Буенос Айрес и Куала Лампур.

На първо място за тази година е Вашингтон, а след него са съответно Копенхаген, Осло, Виена, Цюрих и Бостън.