Когато президентът на САЩ Доналд Тръмп туитна, че това е "Най-великата икономика в историята на САЩ", веднага се появиха спекулации, че данните за брутния вътрешен продукт ще са по-високи от очакваното, предаде Zero Hedge. Наистина, през третото тримесечие растежът на индикатора е от 1,9% на годишна основа, което е значително над очакванията на пазарите от 1,6%. Все пак това е второто тримесечие под управлението на Тръмп, през което БВП се покачва с под 2%.

Двигателите на растежа през трите месеца до края на октомври са вътрешното потребление и правителствените разходи, а инвестициите на бизнеса и инвестициите в инвентории се понижават. Високият внос обаче спомага за нетен търговски дефицит за второ поредно тримесечие.

Запътва ли се светът към първата си рецесия от 2009 година насам?

Запътва ли се светът към първата си рецесия от 2009 година насам?

Причините да се притесняваме и да сме оптимисти

Крайното потребление на домакинствата расте както по отношение на стоките (например на автомобили и нетрайни потребителски стоки), така и по отношение на услугите. В този сегмент най-голям растеж отбелязват здравните и комуналните услуги. Общият ръст на този параметър е 2,9% през третото тримесечие, което е над очакваните от пазарите 2,6%, но значително под покачването през предишните три месеца, когато на годишна база потреблението се изстреля с 4,6%.

На тримесечна основа потреблението расте с 1,93%, като по този начин на практика формира цялото покачване на брутния вътрешен продукт, което също е точно 1,93%. Продажбите към индивидуалните потребители нараства с 2% през третото тримесечие, след като се покачи с 3,3% през предходното. Фиксираните инвестиции на чуждестранните граждани, т.е. разходите за оборудване, сгради и интелектуална собственост, спада с 3% на тримесечна основа. Инвестициите като цяло отнемат 0,22% от брутния вътрешен продукт, което е второ поредно тримесечие на спад.

Икономист: Федералният резерв ще разочарова днес

Икономист: Федералният резерв ще разочарова днес

Ако централната банка за трети пореден път понижи основния лихвен процент, тя ще изпадне в негативна спирала, от която няма да може да се измъкне, посочва анализаторът Томас Саймънс

Частните инвентории понижиха БВП с 0,05%, което е второ поредно тримесечие на спад, а нетният търговски дефицит доведе до понижаване от 0,08%. Другият дял от БВП освен потреблението, който расте, са правителствените разходи, които се покачват с 0,35% на тримесечна основа.

Данните показват, че ценовият индекс на БВП расте с 1,7% през третото тримесечие на годишна основа, след като се покачи с 2,4% през предходното. Така той е под очакванията на пазарите, които прогнозираха, че индикаторът ще нарасне с 1,9%. Това предполага, че е възможно по-късно днес Федералният резерв да понижи основния лихвен процент с 25 базисни пункта.