Докторите и медицинските сестри в китайския град Жучжоу са изправени пред огромен проблем. Но този път той не е медицински, а финансов.

Работещите в болниците в града са били помолени от администраторите да заемат пари на града. А ако нямат налични средства, им е било обяснено откъде могат да изтеглят, пише The New York Times.

Жучжоу е град с проблем със задлъжнялостта, обяснява изданието. Дотолкова, че се е превърнал в емблема на трилионите долари дълг, които заплашват китайската икономика.

В продължение на години местните правителства теглеха заеми, за да създават работни места и да запазят работещи заводите. Сега китайската икономика се забавя до най-слабия си темп на растеж от поне три десетилетия, а Пекин въведе правила, с които ограничи новото кредитиране, за да се справи с наболелия дългов проблем.

В отговор, все повече градове набират средства чрез болници, училища и други институции, като използват сложни финансови схеми, за да се измъкнат от хватката на регулаторите.

Докторите и медицинските сестри в Китай получават малък дял от заплатите на медицинските професионалисти в САЩ, например. В интернет форуми и местни медии множество се оплакват, че изпитват натиск да заемат хиляди долари, които нямат.

Жучжоу е град, в който има редица проекти, които могат да бъдат обединени под наименованието "бял слон" - нещо, което е едновременно и скъпо, и безполезно. Те включват нов стадион и спортен комплекс, превърнат по-късно в център за електронна търговия, които сега пустеят.

Местните власти отказват да коментират ситуацията пред The New York Times, а двамата служители на вестника, които са пътували в града, са били задържани за кратко от полицията, а след това накарани да напуснат.

Скритият дълг на градове като Жучжоу са огромен проблем за Комунистическата партия, тъй като могат да предизвикат домино ефект във втората най-голяма икономика в света. Те пречат и на Пекин да увеличи отново кредитирането и така да ускори растежа.

Никой не знае точно колко голям е проблемът. Според Пекин общата сума е около $2,5 трилиона, но Винсент Чу, анализатор в Rhodium Group, смята, че тя е над $8 трилиона.

Изграждането на огромните проекти в Китай изискват определена доза финансов инженеринг. Местните правителства има ограничени права върху данъчната система и тегленето на кредити, като разчитат на средства от централното правителство и продажбата на земя. Не винаги обаче това е достатъчно.

За да се сдобият с още средства, те създават финансови компании по подобие на инвестиционни фондове, като така набират средства без нуждата да отчитат дълга публично.

През 2008 г., когато правителството пусна икономически стимули в размер на $586 милиарда, за да се справи с финансовата криза, държавните банки отвориха кранчетата и парите потекоха към тези компании. След това обаче Пекин изведнъж реши да смени позицията си. Преди две години правителството се притесни за скрития дълг и нареди на местните власти да го изчистят. Държавните банки затегнаха правилата за кредитиране.

Тъй като обаче сметките трябва да бъдат платени, Жучжоу се обърна към агресивни частни банки, които отпуснаха пари с високи лихви. Градът изтегля десетки милиони, но съвсем скоро се оказва, че не може да ги изплаща.

В края на миналата година тези банки завеждат дела срещу три от болниците в града с искане да получат дължими $45 милиона. От болниците казват, че не са получили средствата, а са били гарант.

След започване на делата и администраторите им се обръщат към докторите и сестрите за пари. Някои болници приемат това присърце и дори определят квоти за всеки лекар и сестра. Според техни свидетелства в местни медии, от тях са поискани между $14 000 и $28 000.

След като случаят се разчува, местното правителство се отказва от плана и дори обвинява управляващите болници, че не са разбрали и набирането на средства чрез купуване на облигации е било доброволно.

Засега не е ясно какво ще се случи с недовършените проекти в града. Десетки остават построени наполовина - все едно части от града са били изоставени изведнъж.