Икономическите последствия причинени от пандемията "завлякоха" Испания в най-дълбокия спад в еврозоната. Отговорът на правителството, водено от премиера Педро Санчес, заплашва да тласне икономиката в италианския капан на бавен растеж и висок дълг, пише Bloomberg.

"Испания е изправена пред сериозен риск", каза Фернандо Фернандес, професор по икономика в IE Business School в Мадрид. "Последният път кризата ни удари драстично, но реагирахме. Сега няма сериозна дискусия за икономическите реформи, от които страната има нужда. Рискът от пропусната възможност е много голям. "

Най-големият кредитор на Испания регистрира ръст на печалбата от 300%

Най-големият кредитор на Испания регистрира ръст на печалбата от 300%

Бъдещата най-голяма банка в страната - Bankia обаче има проблеми, като нейната печалба се срина със 79%

Бизнесът в страната се тревожи за бъдещето си. Делът на малките фирми, притиснати от обстоятелствата и с трудности при изплащане на наеми и задържане на персонала, е по-висок, отколкото в Германия, Франция и Италия.

Според икономисти Испания трябва да обърне внимание върху пазара си на труда, който от години е на едно от най-високите равнища на безработица в Европа. Те призовават за промени, които ще улеснят компаниите да растат и да наемат повече служители. Испания има някои от най-малките компании в региона, което ги е оставило финансово уязвими и неспособни да издържат на шока.

И Испания, и Италия ще получат голям фискален тласък от следващата година, когато Европейският съюз ще насочва милиарди средства към държавите-членки като част от пакета за помощ, договорен тази година. Двете икономики ще бъдат най-големите получатели.

Но двете страни имат опит в неефективно изразходване на средства от ЕС. Икономистите и бизнес лидери в Испания искат да има изготвени подробни планове, за да се гарантира, че стимулите ще имат значително въздействие в дългосрочен план.

Прогнозира се тази година икономиката да се свие с 12% и да си възвърне едва половината загуба през 2021 г. Дългът се увеличава и се очаква безработицата да се движи около 20% поне през следващите няколко години.

Въпреки проблемите си, средносрочната перспектива на Мадрид остава не толкова лоша, в сравнение с тази на Рим. Съотношението на дълга към БВП на Италия е далеч по-високо и икономиката едва се разраства, дори преди пандемията. Производителността на глава от населението в Италия - решаващ двигател на растежа - вероятно ще остане под тази на Испания след пандемията, казва Игнасио де ла Торе, главен икономист в Arcano Partners в Мадрид. Goldman Sachs Group също е по-оптимистична за Испания, отколкото за Италия в средносрочен план, като се позовава на инвестиционните планове на първата, както и на потенциалния растеж и устойчивостта на дълга.

"Способността на страните да използват Фонда за възстановяване за стимулиране на растежа ще бъде решаващият фактор, който трябва да се наблюдава през следващите месеци", казват икономисти.

Испания се очертава като новото проблемно дете в Европа

Испания се очертава като новото проблемно дете в Европа

Страната ще се възстанови напълно от икономическите щети чак през 2024

За мнозина обаче в Испания има чувство, че дежавю, свързано с Италия. Преди десетилетие и двете бяха изпаднали в дълговата криза, която заплашваше да разкъса еврозоната.

Когато жилищна криза заплаши да свали банковата система на Испания през 2012 г., правителството прокара непопулярни реформи във финансовия сектор и пазара на труда, показвайки, че Мадрид може да вземе твърди решения. Това помогна за о половин десетилетие на силен икономически растеж и засили доверието на пазара.

Бившият министър-председател Мариано Рахой обаче получи подкрепата на мнозинството от депутатите през 2012 г., а Санчес е в много по-слаба позиция. Някои министри говорят за отмяна на промените на пазара на труда на Рахой, които не се харесват на много леви избиратели.

Някои бизнеси се притесняват, че отмяната на тези реформи може да изпрати послание до международните инвеститори, че Мадрид е фокусиран върху преосмислянето на минали политически битки. Икономистите призоваха законодателите да подобрят тези промени на пазара на труда, а не да ги отменят.