Русия запазва петото място по обем на външната търговия с България и второто място по износ на своя продукция за българския пазар. Основно - енергоресурси. От друга страна България е важен пазар за украинските стоки и най-големият търговско-икономически партньор на Украйна в Балканския регион.

Каква ще бъде чисто икономическата страна на войната между Русия и Украйна за България предстои да разберем, но нека видим в каква посока бяха тръгнали външнотърговските ни взаимоотношения с двете страни.

Оказва се, че докато търговията ни с Русия се "охлажда" от години, икономическите ни взаимоотношения с Украйна бележат своеобразни рекорди. 

Според данните на Държавната статистическа служба на Украйна през 2019 г. общият обем на търговия със стоки и услуги е "ударил" рекордните 1 милиард щатски долара, което е с 24% повече в сравнение с предходната година. През 2018 г. общият обем на търговия със стоки и услуги достигна 812,3 милиона щ. долара. В същото време износът на украински стоки и услуги е намалял с 5% (достигна 521,4 млн. щ. д.), докато износът на български стоки и услуги за Украйна се увеличи със 77% и е достигнал 468,2 млн. щ. долара.

Традиционното за Украйна положително салдо в търговията със стоки и услуги с България през 2019 г. достигна 35,2 милиона долара.

Основните пунктове на украинския износ на стоки са:

 • черни метали и изделия от тях (62%),
 • железопътни локомотиви и части за тях (5.4),
 • оборудване за АЕЦ (3.7),
 • дърво и изделия от дърво (3.7),
 • сладкарски изделия, захар и какао (3),
 • мазнини и масла (3),
 • пластмаси и химически продукти (2,3),
 • хартия и картон (1,6),
 • мебели (1,5) и др.

Основни пунктове на внос са:

 • горива и петролни продукти (22,7%),
 • торове (15,2),
 • механично оборудване, машини и механизми (14),
 • лекарства и фармацевтични продукти (6),
 • превозни средства (3,3),
 • продукти неорганична химия (2.7),
 • както и пластмасови изделия (2.5).

Износът на украински услуги за България през 2019 г. се увеличи с 47% и достигна 39,2 милиона долара, вносът - с 52% и достигна 26 млн. долара.

Положителното за Украйна салдо в търговия с услуги достигна 13,2 млн. щ. долара.

Украинските компании доставят в България предимно транспортни и делови услуги за България. В структурата на вноса от България най-голям дял имат транспортните услуги, както и услуги, свързаните с пътуванията.

Русия започна война с Украйна. Акциите на световните борси се сринаха

Русия започна война с Украйна. Акциите на световните борси се сринаха

Заради очакваните санкции върху руската икономика

Според данните на Националната банка на Украйна обемът на преките български инвестиции, привлечени към украинската икономика към 1 април 2020 г., достигат 66,1 млн. щ. д., а на 1 юли вече е 75,2 млн. щ. долара.

Българските инвестиции са насочени главно в компании, занимаващи се с търговия на едро и дребно, финансови и застрахователни дейности, промишленост, транспорт, логистика и телекомуникации, както и в операции в сферата на недвижими имоти.

Според данните на експерти украинските инвестиции в България са насочени към металургичния сектор, туристическия бизнес, строителството и търговията с недвижими имоти, търговия и ремонти.

Към днешна дата в България са регистрирани около 600 компании с украински капитал. В Украйна са представени близо 350 предприятия с участието на български капитал и представителства на български компании, става ясно от данни на Посолството на Украйна у нас.

"Сред положителните примери за сътрудничество трябва да се отбележи дейността на украинската ІТ-компания SoftServe в България, представена на българския пазар със собствения си Център за разработка на софтуер и влиза в списъка на най-добрите аутсорсингови компании в света", отбелязват от дипломатическата служба.

За сътрудничеството между двете страни допринася наличието на пряка ежедневна редовна въздушна връзка между Киев и София, която извършва украинската компания "Роза Витрив".

През 2020 г. осем украински, български и международни авиокомпании имаха право да извършват директен пътнически и товарен превоз между двете страни.

Съществува практика за установяване от ЧАД "Укрзализниця" на директна железопътна връзка между Киев / Лвов и Варна през летния период.

Редовните директни авиовръзки между двете държави и въвеждането на 11 юни 2017 г. на безвизов режим за украински граждани, пътуващи до ЕС засили туристическото сътрудничество между двете държави.

САЩ с план как да ударят руската икономика, ако Русия нахлуе в Украйна

САЩ с план как да ударят руската икономика, ако Русия нахлуе в Украйна

Американската администрация се цели във финансовото сърце на опонента си

По данни на Министерството на туризма на България, през 2019 г. страната ни са посетили 471 хил. украински туристи, което е с 24% или 91 хил. души повече спрямо 2018 г.

Темповете на растеж на броя на украинските туристи в България през 2019 г. стигнаха рекорд за България сред всички страни по света според отчетите към края на годината. На свой ред броят на българските граждани, посетили Украйна, е 20 хиляди души (-6%).

На 10 август 2020 г. в Украйна беше пуснат в експлоатация модерен фериботен комплекс в село Орливка, Ренийски район, Одеска област, с международен контролно-пропускателен пункт през държавната граница между населените места Орливка (Украйна) - Исакча (Румъния).

Фериботът осигури директен изход от южната част на Одеска област до Европейския съюз, като ще намали пътя с 200 км, а времето за оформяне на товари - с 10-12 часа.

А търговията ни с Русия?

Според руската статистика, през 2019 г. стокообменът между Русия и България възлиза на 3,268 млрд. долара, което на 5,8% по-малко от 2018 г. Износът на руските стоки в България възлезе на 2,691 млрд. долара (-8,6%), вносът в Русия от България - 577 млн. долара (+9,8%). Търговското салдо в полза на Русия достигна 2,114 млрд. долара.

По данните на българската статистика, през 2019 г. двустранният стокообмен нарасна с 2,4% и достигна 4,269 млрд. долара. Износът се запазва на ниво на 2018 г. - 3,685 млрд. долара (-0,04%). Вносът се увеличи с 21,1% до 584,1 млн. долара. Търговското салдо в полза на Русия състави - 3,101 млрд. долара.

По информация на Федералната митническа служба на Русия, през януари-ноември 2020 г. стокообментът между Русия и България възлезе на 2,26 млрд. долара, което е с 24 на сто по-малко в сравнение със същия период на 2019 г. От Русия в България бяха изнесени стоки на стойност 1,79 млрд. долара (-27%). Вносът от България състави 471 млн. долара (-11,8%). Салдо в полза на Русия - 1,3 млрд. долара.

Западните санкции за банките само "одраскаха" Русия

Западните санкции за банките само "одраскаха" Русия

Мерките, насочени към банките, все още не са толкова обширни, колкото тези, наложени след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

"В структурата на руския внос от България преобладава търговията с електроуреди и стоки на химическата промишленост, включително медикаменти. Русия изнася за България предимно енергоресурси и продукти на тяхната обработка, тръби, алуминий, мед, минерални торове", сочи информацията на посолството на Русия у нас.

По данните на Банката на Русия, обемът на натрупани преки руски инвестиции в икономиката на България към началото на 2019 г. състави 3,1 млрд. долара. По данните на Българската народна банка, през 2019 г. потокът на преките инвестиции в България от Русия възлиза на 141,8 млн. долара.