България е на 48-o място сред общо 200 страни по света по комплексна оценка на справянето с епидемията от коронавируса. Това сочи анализа на консорциума Deep Knowledge Group, цитиран от Bulgaria On Air. Консорциумът е с нестопанска цел и е основан през 2014 г. в Хонконг.

Оценката включва ефективността от наложената карантина, степента на готовност и реакция на здравеопазването, икономиката и цялостните действия на правителството.

В момента най-сигурната страна в света по отношение на коронавируса e Швейцария, показва анализа. Най-опасната страна е Южен Судан.

Въпреки че е на девето място в света по брой заразени, Германия се нарежда на второ място в класацията за най-сигурна страна. Първоначално страните, които биха могли бързо да реагират на кризи и имаха високи нива на готовност за спешни ситуации, се класираха на най-високо място. През месеците на пандемията, обаче, класацията претърпя значителни промени - сега страните с устойчива икономика се класират по-високо.

"Швейцария и Германия са на първо и второ място, поради устойчивостта на икономиките и начините, по които те се опитват да облекчат мерките без да се излагат на риск общественото здраве и безопасност", се казва в проучването.

На трето място е Израел, на четвърто - Сингапур, следват Япония, Австрия, Китай, и др. Консорциумът поставя страни като Гърция и Турция на по-предни места от България, съответно - на 34 и 37 място. САЩ обаче са на доста ниска позиция - те са поставени на 58-о място, точно след Румъния и на две места пред Русия.

От всички показатели, които са изследвани от анализаторите, България събира най-много точки, играещи основна роля за формирането на комплексната оценка, в категория "Ефективност на правителството в оценката и управлението на риска от пандемията". Най-малко точки страната ни събира в категория "Готовност на здравната система за реакция при извънредни ситуации".

Кои държави са най-подготвени за глобална пандемия?

Кои държави са най-подготвени за глобална пандемия?

България е в средата на класацията, заедно с Русия, Румъния, Ел Салвадор и Уганда

Докладът се основава на 130 количествени и качествени параметри и на над 11 400 отправни точки в категории като ефективност на карантината, мониторинг и откриване на случаите, готовност на здравната система на страната, и мерки на правителството. Данните се събират от обществено достъпни източници, включително Световната здравна организация, John Hopkins University, CDC, Worldometers и други. Всеки параметър получава конкретен коефициент на тежест или значимост и се използва като отправна точка на анализаторите.

Нова Зеландия, Сингапур и Швейцария са челната тройка, а на последно място се нареждат страни като Тунис, Монголия и Армения. Най-лошият показател, в който изследователите нареждат България на 72-ро място сред страните, е по отношение на готовността на лечебните заведения да реагират на спешни случаи, свързани с коронавируса. Така страната ни се нарежда по общ брой точки редом до Тайланд.

Кои държави са най-сигурни при защита на хората от коронавирус?

Кои държави са най-сигурни при защита на хората от коронавирус?

Германия е на първо място в Европа