Когато някой пита каква е цената на златото, отговорът зависи от това за кой пазар на метала говори той.

В повечето случаи отделните пазари са достатъчно близки едни до други и разликите в тях са незначителни, а водещите по телевизията обикновено се интересуват от общата тенденция - дали металът върви нагоре или надолу, пише Кийт Уинър.

Трите пазара на злато

Ако изучавате златото, може да установите, че съществуват поне три водещи пазара на метала:

  • Спот (на Лондонската метална боса);
  • Фючърси (COMEX);
  • Търговско злато - физическите монети и кюлчета.

Трябва да посочим, че това са три различни пазара, т.е. на тях има различни продавачи и купувачи. Затова има различен баланс търсенето и предлагането. И цената на един пазар не е същата като на останалите.

Цените на тези пазари обикновено са близки една до друга, но не са идентични.

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Блокирането на инвестициите в отрасъла е пътят към бедността за много малки населени места

Разликата на цените между тях се нарича спред. Колкото по-голям е той, толкова повече пари може да направи трейдъра, като в този процес те отново имат склонността да се приближават една към друга. Когато това се случи, той обикновено предпочита да изчака. Но инвеститорите обикновено имат конкуренти.

Бензиностанцията до вас може да ви таксува по 2 лв. за литър бензин, но конкурентите ѝ ще са щастливи да подринат тази цена. Затова тя ще я понижи, а същото ще направят и останалите бензиностанции, докато не спрат, при което цената ще е малко или много уравновесена.

На сцената се появяват арбитражите

Същото се случва с тези специфични търговци на златото, наречени арбитражи. Те продължават да свиват спреда между спота и фючърсите, докато печалбата между тях не изчезне.

Ключът тук е, че трябва да може една и съща стока да се купи на един пазар и да се продаде на друг.

Например ако купите кюлче от 400 тройунции злато по спот цената му в Лондон, можете да ги изпратите за претопяване в четири кюлчета по 100 тройунции, които след това да продадете в Ню Йорк. Или ако можете да купите фючърс на COMEX за кюлче от 100 тройунции, можете да претопите него и да го препродадете на търговец на физически благородни метали. Тъй като златото е ковко, подобна операция не само не е трудна, но е и относително евтина.

Fitch: Още санкции от САЩ ще доведат до ръст на руския добив на злато

Fitch: Още санкции от САЩ ще доведат до ръст на руския добив на злато

Русия може да се превърне в най-големия производител на злато до края на десетилетието

Обикновено цената на фючърсите е малко по-висока от спота. Това се дължи на факта, че когато купите фючърс, вие плащате на някой да съхранява златото, докато вашият инструмент не падежира.

Но цената на фючърсите може да нарасне значително. Да предположим, че председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл каже по телевизията, че планира да напечата трилиони долари, за да създаде инфлация. Това няма да се случи, но пазарите вероятно ще започнат да купуват злато, голяма част от тях - дигитално, т.е. фючърси.

Ливъридж на фючърсите

Освен че са много по-достъпни за търговците, фючърсите имат и друго предимство - големият ливъридж. Например 20:1. Залог на стойност 10,2 хил. долара може да донесе злато на стойност 200 хил. долара. Ако цената на златото нарасне с 1% до 2020 долара за тройунция, цената на фючърса се покачва със следната стойност: 20 х 100 тройунции = 2 хил. долара. Така че инвестиция в размер на 10,2 хил. долара поскъпва до 12230 долара или нарастване от около 20%. Много добре.

Да се върнем на нашия пример. Цената на фючърса на COMEX очевидно ще поскъпне от цялото това купуване. И това създава възможност за арбитраж. Инвеститорите могат да купуват злато по спот цените в Лондон и да продават златни фючърси. Те ще продължат да правят това, докато спредът между спот и фючърс цената не изчезне.

Питър Шиф: Златото тепърва започва да расте

Питър Шиф: Златото тепърва започва да расте

Федералният резерв няма какво да направи, за да спре срива на долара

Възможно е цената на фючърса да падне под спот стойността на златото. Това се нарича депорт и е обратното на нормалната ситуация, известна като контанго. Арбитражите могат да се възползват от нея като продават фючърси и купуват физическо злато. Но шансовете са, че инвеститорите няма да го направят. Златният депорт е изключително опасна ситуация.

Причината за това е, че предполагаемо това е безрискова оферта. Продавате кюлче злато и използвате целите приходи, за да купите фючърс. Не може да има търговия на маржа. Но в този момент всеки просто си гледа в екрана и не прави нищо. Защото в действителност има риск. Той произтича от факта, че хартиеният договор може да не се изпълни, в който случай вие губите злато. Това е страхът банковата система да не стане неплатежоспособна и да не може да спази контрактите си.

Златният депорт е буревестникът за срива на долара.

Април 2020 г.: Едно голямо контанго

Но е възможно и цената на фючърсите да се изстреля значително над спот цената. Това се случи в началото на настоящата криза. Причината беше, че много рафинерии затвориха врати. Арбитражите не бяха сигурни, че ще могат да претопят кюлчетата си от 400 тройунции на четири кюлчета по 100 тройунции. А на борсата COMEX трябва да се обменят по-малки количества - няма как да търгувате с такива по 400 тройунции.

Тъй като по това време не можеше стоките, обменяни в Лондон, да се приведат до стандарта, изискван от Ню Йорк (или операцията беше значително усложнена, където беше възможна), арбитражите бяха принудени да останат край страничната линия, въпреки че можеха да реализират изключително благоприятна доходност.

Dundee Precious отчете рекордни добиви на злато през второто тримесечие у нас

Dundee Precious отчете рекордни добиви на злато през второто тримесечие у нас

Рудниците "Челопеч" и "Ада тепе" работят с пълен капацитет и не са прекъсвали дейността си

На 13 април разликата между спота и фючърсите удари 15%. Златната основа е годишна доходност от златото в сравнение с лихвения процент, който инвеститорът може да реализира в други инвестиции. Той достигна 44 долара за тройунция. Обикновено подобно контанго не се среща на пазара на златото и ефектите от затварянето на икономиката бяха безпрецедентни.

Търговският пазар на злато

Спредът между търговската и спот цената на златото е значително по-волатилен от този между спот и фючърсната цена. Причината за това е, че производственият капацитет, особено на матрици за отливане на монети и кюлчета, е нееластичен.

Това е пазар на бумове и рецесии и никой не иска да инвестира в закупуването на оборудването, само за да отговори на краткосрочния пик на търсенето, който може да е преминал, преди техниката да е пристигнала и да е вкарана в производство. Затова когато търсенето на търговско злато се изстреля, премията за подобни продукти също нараства. Така вместо да платите 5% над спот цената на златото за монета "Златен орел" с маса една тройунция, може да се наложи неговата цена да е с 10% над спота и да чакате доставката няколко седмици.

Когато премията на златните продукти се изстреля, всеки го вижда и много анализатори започват да коментират "недостига" на злато. Може и да има временен дефицит на търговски златни продукти. Но това не е "недостиг" на такива.

"Дефицитът" на злато

На практика почти цялото злато, което някога е добито от земята в хилядолетната история на златодобива, днес е собственост на някого. Златото и среброто са уникални в сравнение с всички други стоки. За тях не важат конвенционалните концепции за "свръхпредлагане" и "дефицит". Златото не се добива, за да се изконсумира. Производството на всяка една мина на света годишно е изключително малко в сравнение с цялото злато, добито в историята.

Въпреки това, металът може да стане оскъден на пазара. Когато хората се опасяват за стабилността на банковата система, както беше през декември 2008 г., те може да се откажат да продават по спот цената и да купуват фючърси. В този сценарий златният депорт е масивен.

Питър Шиф: Златото може отново да се превърне в пари

Питър Шиф: Златото може отново да се превърне в пари

Доларът ще се срине в краткосрочен план, прогнозира експертът

Затова някой може да си помисли, че именно депортът е индикатор за "дефицит" на златото на пазарите. Но ако "Златният орел" се търгува при спот + 2% или спот + 20%, това е индикация единствено за състоянието на търговския пазар в САЩ. Това не е маловажно, но не е описателно за целия пазар на злато на света.

И все пак, ако депортът е на стойност 20% (т.е. спот цената на златото е с 20% по-висока от тази на фючърсите), това може да е индикатор за парична и банкова криза. През 2008 г. стойността на депортът беше доста по-ниска от 20%.

В заключение, има различни цени за различните форми на злато на различните пазари. Обикновено те са много близки и се поддържат такива от действията на съответните пазарни играчи. А когато цените се разминават, това може да е важен индикатор какво се случва.