Бързото разпространение на коронавируса породи опасения за неговото въздействие върху китайската икономика и глобалния растеж като цяло. Едно по-различно мнение на висш държавен служител от САЩ обаче се открои в последните часове.

Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос заяви, че смъртоносната епидемия на коронавирус в Китай може да има положителен ефект за американската икономика. По време на телевизионно интервю Рос каза, че епидемията може да ускори връщането на работните места в страната, пише BBC.

Коментарите на Рос станаха мишена за критици на администрацията на президента Доналд Тръмп. Говорител на търговското ведомство обаче изказа и друг коментар, който също стана обект за забележки - той каза, че трябва да се вземат предвид евентуалните последствия за бизнеса, защото Китай е държава, която имала дълга история на покриване на реални рискове за собствения си народ и останалия свят.

Икономическият растеж на Китай може да падне под 5% заради коронавируса

Икономическият растеж на Китай може да падне под 5% заради коронавируса

Това ще принуди Пекин да вземе допълнителни мерки и да покачи бюджетния дефицит

Според Саймън Баптист от Икономическия разузнавателен отдел в Сингапур компаниите няма да вземат сериозни и дългосрочни инвестиционни решения въз основа на огнище на заболяване, което може да продължи от три до шест месеца. По думите му е по-вероятно коронавирусът да има отрицателно въздействие върху САЩ, отколкото положително. "Всъщност САЩ ще бъдат нетен губещ, защото въпреки всичко Китай все още е голям пазар за САЩ, така че ако китайската икономика се забавя значително, това ще има ефект и върху тази на САЩ."

Вирусът стана повод и за много спекулации. Факт е обаче, че Световната здравна организация обяви извънредна ситуация, тъй като болестта продължава да се разпространява извън Китай.

Най-малко 213 души са загинали от вируса в Китай, а сега той се е разпространил и в 18 други страни.

Коронавирусът изтри $1,5 трилиона от пазарите

Коронавирусът изтри $1,5 трилиона от пазарите

От 20 януари насам

Икономисти твърдят, че коронавирусът може да има по-голямо влияние върху световната икономика от епидемията на тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2002-2003 година. ТОРС зарази повече от 8 000 души, причинявайки повече от 700 смъртни случая. Различни изчисления определят, че заразата е струвала на световната икономика над 30 милиарда долара.

Коронавирусът вече принуди глобални компании, включително технологични гиганти, производители на автомобили и търговци на дребно, временно да затворят офисите си в Китай и да ограничат служебните си пътувания от и до страната. Властите в Китай също наложиха големи ограничения за пътуване в цялата страна.

Мерките на американските технологични гиганти срещу коронавируса

Мерките на американските технологични гиганти срещу коронавируса

Мегакомпаниите масово ограничават пътуванията и призовават служителите си да работят от вкъщи