Европейският съюз и Съединените щати твърдо вървят по пътя към зелена икономика. Но все пак, преди да бъде постигната въглеродна неутралност и ЕС, и САЩ ще се нуждаят от повече изкопаеми горива, включително въглища. Това означава само едно- въпреки призивите за повече възобновяеми енергийни. инвестициите в производство на нефт, газ и въглища вероятно ще се повишат, поне в краткосрочен план, пише Oil Price.

Според доклад на организацията Reclaim Finance 30 от водещите световни мениджъри на активи са инвестирали 82 милиарда долара в компании, разработващи нови доставки на въглища, и 468 милиарда долара в 12 големи нефтени и газови компании.

"Променя ли индустрията за управление на активи своите инвестиционни практики в съответствие с марките за климата, намалявайки инвестициите в разширяване на въглища, нефт или газ? За съжаление отговорът е "не", заяви една от активистите на Reclaim Finance Лара Кювилие. По думите на експерта ново нефтено находище или отварянето на нова въглищна мина не е нормално при климатична катастрофа.

За съжаление обаче това е нормално, в момент, когато търсенето на енергия надвишава наличното предлагане. Точно това правят компаниите в някои части на света, където кампаниите за климатичните промени няма голям отзвук. Дори в Европа някои страни преразглеждат своите климатични планове. По-специално това са Германия и Обединеното кралство.

Тази година САЩ ще грабнат короната за най-голям износител на втечнен природен газ в света

Тази година САЩ ще грабнат короната за най-голям износител на втечнен природен газ в света

В момента Съединените щати са на второ място

По-рано тази година Обединеното кралство преразгледа намерението си постепенно да преустанови всички сондажи на нефт и газ в Северно море на фона на енергийната криза, която предизвика покачване на цената на енергията и доведе до енергийна бедност милиони домакинства. Смяната на позицията на правителството предизвика протести на еколозите.

Плановете за постепенно преминаване към 100% зелена енергия в Германия яха преразгледани в светлината на потенциалния недостиг на газ на фона на войната в Украйна. Отговорът на германското правителство на тази потенциална опасност беше да планира бързо изграждане на няколко терминала за внос на втечнен природен газ, който да замени руския.

С други думи, най-голямата икономика в ЕС е заменя на един източник на изкопаеми горива с друг, вместо да се замени изкопаемите горива с възобновяеми източници.

В САЩ се извършват подобни действия. Въпреки програмата за преход към зелена енергия, с която президентът Джо Байдън дойде на власт, сега той призовава всички производители на петрол да изпомпват повече, защото цените на горивата на дребно са високи, а има избори, които трябва да бъдат спечелени през ноември.

"Нуждаем се от тази енергия като част от този преход, който ще е дълъг. Това не става за една нощ", каза Кео Лукефар, ръководител на търговията с енергийни деривати и възобновяеми източници в Motiva.

Преходът не само няма да стане за една нощ, но и ще струва много усилия и инвестиции. Светът в момента е в Ситуация, в която се нуждае от повече енергия, отколкото произвежда. Хората като цяло не се интересуват откъде идва електричеството им, стига да го има. Те няма да се щастливи, когато цените на всичко се покачват.

Германия ще търси газ в Северно море

Германия ще търси газ в Северно море

Правителството беше принудено да смекчи отношението си към сондажите за нефт и газ на своите територии

Очевидно е, че никой, до не може да построи достатъчно вятърни и слънчеви електроцентрали, за да елиминира необходимостта от допълнителни доставки на петрол и газ. И така инвестициите в производството на нефт и газ ще се увеличат. въпреки мрачните предупреждения на екоактивистите за климата.

Някои твърдят, че увеличението на производството на енергия ще е необходимо само в средносрочен план, но енергийните компании са склонни да планират напред за дълги периоди от време. Ако няма смисъл да се поема такъв дългосрочен ангажимент за допълнително производство, вероятно няма да го направят. Ако са поели ангажимент, вероятно очакват, че търсенето на енергия от изкопаеми горива ще остане стабилно за следващите три или четири години.