Косово започна търговска война със Сърбия и с Босна и Херцеговина, след като не успя да получи достатъчно гласове, за да стане член на Интерпол, заплашвайки години на помирение на Балканите, пише Bloomberg.

Косово, която обяви независимост от Сърбия през 2008 г., търси признание от международната общност - нещо, което Белград отказва. Двете страни водят разговор от 2013 г. за подобряване на отношенията, за да могат да се присъединят към Европейския съюз.

Този процес обаче бе грубо прекратен в сряда, след като Сърбия лобира други държави да блокират Косово от примането ѝ в международната полицейска мрежа. Сръбската делегация подскочи и започна да се прегръща, след като стана ясно, че резултатът от гласуването е такъв, какъвто са го искали, наричайки го една от техните "най-големи победи".

Премиерът на Косово Енвер Хаджай отговори, като въведе 100 процента мито върху вноса от Сърбия и заплаши с още мерки.

ЕС призова Косово да отмени митото за стоки от Сърбия и Босна

ЕС призова Косово да отмени митото за стоки от Сърбия и Босна

Нормализацията на отношенията в региона са ключови за членството на страните в блока

Сръбските власти няма да отговорят с контра-мерки на "декларацията за търговска война". Вместо това те ще се опитат да помогнат на чуждестранните компании, които работят в Сърбия и изнасят за Косово, заяви президентът Александър Вучич. И допълни, че разговори между двете страни няма да има, докато митата не бъдат премахнати.

Дипломат номер едно на Европейският съюз Федерика Могерини призова Косово моментално да премахне митата.

Над 2 500 сръбски компании изнасят стоки за Косово, включително храна, напитки, химикали и суровини. Сърбия е най-големият износител към Косово, следвана от Германия.

Общата сума на износа от Сърбия е около 450 милиона евро през 2017 г. Косово изнася около една девета от това към Сърбия.

Междувременно Босна също заяви, че няма да въвежда контра-мерки, като вместо това призова ЕК да се намеси.