Средната цена на природния газ на европейските борси скочи рязко през юли. Това показват изчисления на РИА Новости, по данни от лондонската борса ICE. Само през миналата седмица, цените на газа на борсите в Европа се повишиха с около 12%.

Отбелязва се, че средната цена само за месец е скочила с внушителните 50% - от 1180 долара за 1000 кубически метра газ през юни, до около 1805 долара за 1000 куб. м през юли.

"Булгаргаз" предлага поскъпване на газа с 54% от август

"Булгаргаз" предлага поскъпване на газа с 54% от август

Работодателите поискаха спешно възобновяване на доставките от "Газпром експорт"

Фючърсните договори за газ по индекса на хъб TTF се търгуваха в диапазона 1530-2385 долара за 1000 куб. м през юли, докато миналата година през същия месец бяха под 500 долара 1000 кубически метра. Това означава, че поскъпването за година е над 3,5 пъти.

По думите на Александър Амирагян, ръководител направление "Икономика на горивно-енергийния комплекс" в Центъра за стратегически изследвания, днешното ниво на цените на газа се дължи на комплекс от фактори.

Той подчертава, че решаващи сред тях са спадът в доставките от Русия за Европа и неяснотата относно перспективите за тяхното възстановяване. Той добавя, че горещото време в Европа също е повлияло на поскъпването на газа. Освен това, от значение е и намаляването на производството на енергия от алтернативни източници.

"Газпром" съобщи за проблем с друга своя турбина, намалява още газа за Европа

"Газпром" съобщи за проблем с друга своя турбина, намалява още газа за Европа

Какъв обем газ ще има по "Северен поток 1"

Експертът посочва, че ако доставките от Русия продължават да са занижени, не трябва да се очаква спад на цените на газа в Европа, тъй като алтернативните маршрути за доставка няма как да компенсират обемите руски газ, не и в краткосрочен план.

Анализаторът добавя, че цената на газа в ЕС може допълнително да нарасне и при засилена конкуренция между европейските и азиатските потребители за втечнен природен газ на световния пазар, на фона на намалените доставки от Русия.

Държавите от ЕС се споразумяха за намаление потреблението на газ с 15% - с множество изключения

Държавите от ЕС се споразумяха за намаление потреблението на газ с 15% - с множество изключения

Ограниченията засега ще важат до май 2023 година