Биткойнът може и да навърши 10 години от създаването си, но за инвеститорите в криптовалути, които се надяваха 2019-та година да е много по-добра от изминалата, ситуацията все още не се променя.

Първите лоши новини за годината дойдоха от отложените планове на VanEck да направят индексен фонд базиран върху най-голямата и стара криптовалута. Според пазарните наблюдатели, оттеглянето е следствие на очакванията, че този фонд няма да получи одобрение от SEC. Комисията трябваше да се произнесе по отложеното си решение до края на следващия месец.

Всъщност, биткойнът завърши януари с поредния си шести месечен спад, което се случва за пръв път в историята на криптовалутата, според данни на Dow Jones Market Data, които датират от юли 2010 година.

Губещата серия за биткойна започна на 1-ви август миналата година, когато се разменяше при нива от 7 700 долара за монета. Оттогава той се срина с повече от 50%, като най-мрачните му дни настъпиха през ноември, когато след понижение под подкрепата от 6 000 долара, криптовалутата поевтиня до 2 500 долара.

10 години от първия изкопан биткойн - какво се случи от тогава?

10 години от първия изкопан биткойн - какво се случи от тогава?

Кратка история на криптовалутата

Сега инвеститорите си задават само един въпрос - ще приключи ли рекордно дългия спад на биткойна през януари, или ще видим по-нататъшни трудности? А отговорът едва ли е лесен и най-вероятно ще зависи от няколко ключови фактори.

От друга страна, за инвеститорите има и добри новини. Всъщност, биткойнът е отбелязвал печалба през февруари във всяка от последните четири години. Дали историята ще се повтори? Предстои да видим...

Известна подкрепа и добри новини за криптовалутите, трейдърите могат да търсят по направление на плановете за бъдещи фючърси на Nasdaq: през първото тримесечие на 2019-та година.

Nasdaq оповести перспективата за пускане на собствените фючърси върху биткойна през 2018 г. и след като влязохме в 2019-та, борсата може и да се насочи към спазване на обещанието си през първото тримесечие на тази година.

Но тези обещания все още са малко неясни. Борсата не е предоставила много подробности относно начина, по който фючърсите ще оперират, нито пък даде много информация за датата на стартиране. На този етап се знае, че очакваната дата за стартиране е някъде през първото тримесечие, а Nasdaq си партнира с VanEck, за да изчисли цените с индекса на VanEck MVIS Bitcoin.

Еуфорията по биткойн и по БФБ преди 10 години: Какво доведе до спукването на двата балона?

Еуфорията по биткойн и по БФБ преди 10 години: Какво доведе до спукването на двата балона?

Времената се менят, но балоните - не

Както и собствените фючърси на Bakkt, Nasdaq все още не е получила зелена светлина от CFTC, за да започне търговия с фючърсите.

Травис Клинг, основател на Ikigai Asset Management, смята че трябва да видим много повече "затваряне" на проекти свързани с нови дигитални монети, повече негативни заглавия от сорта на "криптовалутите са мъртви" и още регулации от SEC, преди да можем да кажем, че сме видели дъното.

Според анализаторът, индустрията се нуждае от едно последно истинско разтърсване, от което да "окапят" и последните крипто-маниаци, за да има потенциал за повишение в цената на биткойна и останалите дигитални валути.

"Има случаи като дот-ком-балонът, където революцията е реалност, но вълненията на инвеститорите са преждевременни. В крайна сметка обаче, технологията успява да се наложи, а десетилетие по-късно, технологичните компании са при рекордно високи цени. Ще направи ли Bitcoin същото след 10 години? Съмнявам се", пише Клинг в имейл до финансовото издание MarketWatch.

Как да купите биткойн? Предимства и недостатъци на различните възможности

Как да купите биткойн? Предимства и недостатъци на различните възможности

И за какво трябва да внимавате при тях

Въпреки трудностите за криптовалутите, те продължават да си имат своите поддръжници. Едни от тях неизменно продължават да са близнаците Уинклевос. То вярват, че цифровата валута има светло бъдеще, стига да имаме банкови правила, които да помогнат на хората да му се доверят.

"Идеята е, че компаниите, които изграждат всичко свързано с биткойн, трябва да спазват определени правила, които да са замислени така, че да не задушават иновациите", казва Тайлър, в специално интервю.

Камерън добави, че растежът на криптовалута е възпрепятстван от негативната преса и медиите, които я свързват с престъпниците, и от погрешното схващане, че биткойнът е напълно анонимен.

"Получаваме консервативна позиция от страна на Комисията, тъй като това ще е първия продукт от цяла гама и трябва да го направим правилно", каза Камерън, добавяйки, че в момента Gemini не преследва ново одобрение на индексен фонд.

По отношение на сегашния мечи пазар за крипто-валутите, близнаците се съгласиха, че така наречените стабилни дигитални валути ( обвързани с американския долар) са едно от малките "светли петна" в картината.

От 100 долара до 1 милион: някои от най-лудите прогнози за биткойн

От 100 долара до 1 милион: някои от най-лудите прогнози за биткойн

Днес има над 2 000 криптовалути. Но как ще се развие най-популярната?

Близнаците също се придържат към дългогодишната си теза, че биткойнът е готов да замести златото един ден, отчасти благодарение на гъвкавостта и делимостта на цифровата валута.

"Единственото нещо, което златото има, като предимство пред биткойна, е 3000-годишната си история", коментира Камерън.

Близнаците потвърдиха често съобщаваните твърдения, че са най-големите притежатели на биткойн в света, с изключение на тайнствения създател на валутата, Сатоши, който има огромни запаси, но не е местил монетите си повече от осем години.