Най-големите световни търговци на петрол очакват, че цените на петрола няма да спаднат под 65 долара за барел и може би ще надхвърлят 100 долара през следващата година, тъй като санкциите на САЩ срещу Иран намаляват износа на суров петрол от ислямската република, пише Reuters.

Суровината се покачи през тази година заради очакванията, че ограниченията влизащи в сила на 4 ноември, ще тестват способността на ОПЕК и останалите износители да запълнят разликата в предлагането, тъй като доставките от Иран спадат.

Сорт "Брент" миналата седмица достигна 86.74 долара за барел, най-високото ниво от 2014 г.

Санкциите на САЩ не могат да спрат петролния износ на Иран

САЩ не може да спре петролния износ на Иран

Техеран обаче също не може да блокира търговията с нефт на съседите си

Но през 2019 г. кризите на развиващите се пазари и търговските спорове могат да попречат на търсенето в световен мащаб, а увеличаването на производството извън ОПЕК се прибавя към предлагането, прогнозира Международната агенция по енергетика.

Джеръми Уиър, главен изпълнителен директор на eдна от най-големите компании за търговия със суровини - Trafigura, твърди, че няма да се изненада, ако петролът надхвърли 100 долара за барел през следващата година.

Алекс Бeърд, главен изпълнителен директор за нефт и газ в Glencore, прогнозира средносрочна цена на петрола от 85-90 долара, тъй като освобождаването на стратегическите петролни запаси в САЩ изглежда далечно и ще има ограничен ефект.

Коя е идеалната цена на петрола?

Коя е идеалната цена на петрола?

И има ли въобще такава?

"Мисля, че санкциите ще бъдат много трудни. Оттеглянията от тях ще бъдат изключително ограничени, ако изобщо има такива. Не виждам край на това, тъй като целта е промяна на режима през 2019 г. Не виждам нищо, което да повлияе драстично върху цените на петрола, така че да тръгнат надолу", каза Беърд.

"Европейският платежен механизъм не ви предпазва, ако използвате финансовата система на САЩ ... можете да платите, но не очаквайте да сте в списъка им с коледни картички", предупреди той.

Ограниченията в инфраструктурата на САЩ ще ограничат износа на американски суров петрол, който в противен случай Щатите биха могли да компенсират. Новият капацитет за рафиниране, който ще влезе в експлоатация през 2019 г., ще окаже допълнителен натиск, смята Беърд.

Русия и Саудитска Арабия вдигат добива на петрол, за да спрат поскъпването му

Русия и Саудитска Арабия с тайна договорка за петрола

Ходът ще компенсира санкциите срещу Иран и ще задържи цената

Търговците обаче очакват известно унищожаване на търсенето в развиващите се икономики, което да помогне за спиране на поскъпването на петрола.

Главният изпълнителен директор на Gunvor Торбьорн Торнквист очаква по-ниски цени през следващата година от 70-75 долара за барел, заради забавяне на растежа на търсенето и добре снабдявания пазар.

"Ще има известен ирански износ, но обемът ще зависи от цената. Ако петролът достигне до 100 долара за барел, тогава клиентите ще се откажат от него, ако остане около 80 долара за барел, няма да се откажат", каза Торнквист.

UBS: Цена на петрола от $100 изтрива $100 милиарда от световния растеж

UBS: Цена на петрола от $100 изтрива $100 милиарда от световния растеж

А подобно рязко поскъпване е възможно, смятат икономистите

Vitol and British Petroleum имаха по-мечи очаквания. Председателят на борда на Vitol Иън Тейлър прогнозира цена от 65 долара за барел.

"Свалихме прогнозата ни за ръст на търсенето през тази година, а за следващата... Мисля, че единственият въпрос е: може ли американският тръбопровод в Пермския басейн да успее да постигне огромно увеличение (на доставките) през втората половина на 2019 г.?", заяви Тейлър.