Отдавна се спекулира с темата за регулирането на криптопазара, което сякаш е неизбежно. Днес по всичко личи, че регулациите вече наистина се намират "зад ъгъла" и никой не може да ги спре. Основният въпрос, който си задават мнозина е дали те представляват заплаха или напротив.

Шефовете на няколко големи борси за криптовалута коментираха пред CNBC, че регулаторите всъщност започват да възприемат по-положителен подход към цифровите валути, след многото опити за репресии и неадекватен контрол.

Докато Китай напълно забрани криптовалутатите, страни като САЩ и Великобритания вече обявиха стъпки за въвеждане на умерен регулаторен надзор.

Закопчайте коланите: Крипто революцията току-що започна

Закопчайте коланите: Крипто революцията току-що започна

От най-голямата криптоборса в света - Binance, коментираха, че ситуацията в Европа и САЩ се подобрява.

Миналата година регулаторите във Великобритания забраниха на Binance да предприема каквато и да е дейност в страната. Преди това същото се случи и в Сингапур.

Към днешна дата обаче регулаторните дискусии около криптопазара са се изместили от "отрицателни" към "положителни", подчертават от борсата.

За всички е ясно, че съдбата на криптоиндустрията до голяма степен зависи от подходите, които ще бъдат предприети от различни глобални регулатори.

Правителството на Великобритания тези дни обяви, че ще внесе т. нар стейбълкони (стабилни монети) - цифрови активи, които проследяват цените на съществуващи валути като щатския долар, в местния режим на плащания.

Новата "крипто суперсила?" Младите инвеститори в Индия залагат на биткойна

Новата "крипто суперсила?" Младите инвеститори в Индия залагат на биткойна

Криптовалутата е все по-предпочитана пред златото и „скучните“ акции

В Европейския съюз повечето правителства също вече искат да насърчат иновациите около криптопазарите. Същвременно обаче Европа е предпазлива по отношение на тъмната страна на криптоиндустрията, зад която стоят прането на пари и други незаконни транзакции. Не на последно място и въздействието на енергоемкото "копаене" на биткойни върху околната среда.

В САЩ президентът Джо Байдън наскоро подписа изпълнителна заповед, настояваща за координация на цялото правителство по отношение на цифровите активи. Основна загриженост за западните регулатори днес е използването на цифрови активи за избягване на руските санкции.

Истината е, че нелегалната дейност, свързана с криптовалутите, представлява по-малко от 0,2% от транзакциите с цифрова валута през 2021 година, според данни от фирмата за анализ на блокчейн Chainalysis. Може би тази информация също влияе на правителствата. Поне засега.

В кои държави се използват най-много криптовалути?

В кои държави се използват най-много криптовалути?

Популярността им расте