Възникващите технологии не само променят начина, по който живеем в настоящето, но и задават тенденции, които ще оформят начина, по който живеем в бъдеще. От противоречивите 5G мрежи до наноботите, които биха могли да свържат човешкия мозък директно с облака, стотици футуристични технологии се борят за това да променят начина, по който ще живеем през следващите десетилетия.

Разбира се не всички от новите технологии ще успеят. Ето обаче, кои са десеттете такива, които, изглежда, се отличават с най-големи шансове за успех през следващите 10 години, подбрани от експерти и без да са класирани по значимост или потенциал за успах.

Редактиране на гени

Най-вероятно сте гледали филми като "Гатака", където се намеква за това, че в бъдеще родителите ще могат да определят желаните от тях гени на децата си. Е това може и да не е нереалистично...

10 технологични компании за портфейла ви през 2025-та година

10 технологични компании за портфейла ви през 2025-та година

Кои са те?

Учените ще постигнат по-големи успехи през следващото десетилетие, за да намалят вероятността от заболявания при хората. Това ще стане с помощта на редактиране на геноми или редактиране на гени, за да се промени начина, по който човешката ДНК работи на фона на инвалидизиращи заболявания.

Учените от Националния институт за изследване на човешкия геном (NHGRI) използват нов инструмент за редактиране на гени, известен като CRISPR, за да постигнат това.

Редактирането на гени може да се използва за промяна на някои нежелани характеристики като цвят на очите и кожата, растеж и развитие, както и рискове от наследствени заболявания при хората. С инструмент за редактиране на гени като CRISPR процесът е по-лесен, по-бърз, по-евтин и по-точен. В следващите 10 години учените ще могат да прилагат генни терапии за предотвратяване или лечение на генетични заболявания като диабет, муковисцидоза и сърповидноклетъчна анемия.

Съществуват етични опасения, свързани с редактирането на гените, но са налице надежди, че правителствата ще намерят начин да ги решат дотогава. Хедж фондовете залагат на тази технология, като инвестират в компании като CRISPR Therapeutics AG (NASDAQ: CRSP).

Прогноза: Тези две компании са най-добрият залог за инвеститорите в технологичния сектор

Прогноза: Тези две компании са най-добрият залог за инвеститорите в технологичния сектор

И двете фирми се занимават с производство на чипове

Книжата на CRSP се търгуваха само при 13 долара преди 3 години, а днес акцията се разменя при нива от 90 долара за брой, което отразява големите надежди влагани в нея от страна на инвеститорите.

Електрически/автономни автомобили

Това е бъдеще, което вече е тук, за да остане дълго време. Електрическите и автономните автомобили са превозните средства на бъдещето, съдейки по огромните инвестиции на автомобилните производители в индустрията.

Инвестициите обхващат дизайн, софтуер, хардуерни компоненти и други решаващи фактори за развитие. Но не само електрическите превозни средства (EV) и автономните превозни средства ще излязат на преден план след десетилетие. Свързаните с интернет возила, ще са нещо обичайно след десетилетие, поне ако вярваме на експертите.

Нова технология увеличава пробега на електромобилите до 800 км

Нова технология увеличава пробега на електромобилите до 800 км

Засега обаче не е ясно кога ще започне да се използва

EV се захранват от вградени батерии или водородни горивни клетки, които трябва да бъдат напълно заредени в определените за това места, за да работят. Те не използват бензин, или дизел, като двигателите с вътрешно горене (ДВГ).

Автономните или самоуправляващите се автомобили от друга страна могат да се движат по пътищата без прякото управление на водача. При полуавтономно превозно средство водачът може да поема контрола в определени моменти.

Автомобилите със самостоятелно управление могат да възприемат заобикалящата ги среда чрез използването на ултразвукови сензори и камери, които се контролират от софтуер за определяне на тяхната локация, разстояние до други превозни средства, препятствия или знаци, както и ограничения на пътя. Пътниците трябва само да седнат в превозното средство, за да бъдат транспортирани до всякакви дестинации, докато могат да бъдат сигурни, че превозното средство ще се движи безпроблемно, без да се сблъсква с превозни средства, препятствия или хора.

Новата Mercedes S-класа: Какви технологии са внедрени в най-луксозния европейски седан

Новата Mercedes S-класа: Какви технологии са внедрени в най-луксозния европейски седан

Лимузината ще е още по-дигитализирана и мощна от предшествениците си, а изцяло електрическата версия EQS ще бъде обявена догодина

Тези автомобили са екологични, тъй като отделят много ниско съдържание на въглерод. Tesla Inc е може би най-лесният начин да се изложите на тази технология във вашето портфолио, според анализаторите на Insider Monkey. Можете също така да помислите за компании като Alphabet, които имат сериозни инвестиции в автономните автомобили.

5G мрежа

Забравете противоречията и погрешните схващания, появили се за концепцията 5G по време на здравната пандемия COVID-19; 5G остава технологична тенденция, която ще оформи как ще се свързваме помежду си през следващите 10 години.

Петото поколение клетъчни технологии е следващото нещо, което се появява след 4G мрежи и 4G LTE устройства. Докато 4G осигурява пикова скорост от 1 Gbps, 5G технологията е проектирана да има максимална скорост от 20 Gbps.

С идващата революция при "Интернет на нещата" (IoT), 5G ще се превърне в по-пълна реалност, в която всички и всичко ще бъдат на практика свързани заедно.

Великобритания забрани участието на Huawei в 5G мрежите
Обновена

Великобритания забрани участието на Huawei в 5G мрежите

Ходът може да струва £2 млрд. и ще забави развитието на мрежите от следващо поколение

Хората, машините, предметите и устройствата, както и уредите ще могат да се свързват и да комуникират помежду си за лични, бизнес нужди и забавление. С глобалната интернет връзка, обхващаща почти всичко, масивният капацитет на мрежата ще подобри цифровизираната логистика, прецизното земеделие, отдалеченото здравеопазване, съхранението на данни в облак, по-безопасен и по-бърз транспорт и комуникация с лични устройства и домакински уреди.

Към юни 2020 г. около 45 държави вече имат 5G мрежова технология, а до 2030 г. тя ще бъде внедрена в 198 страни.

Слънчева енергия

Като се има предвид, че съществуването и здравето на всички живи същества зависят от слънчевата енергия, достигаща до Земята, бъдещето на човешкото съществуване ще остане още по-зависимо от слънчевата енергия. Хората вече добиват енергия от слънцето, за да захранват домакински уреди, готвят храна, отопляват домове и произвеждат гореща вода, но следващите 10 години ще бъдат по-революционни в използването на възобновяема енергия от слънцето, за да живеем живота си, да управляваме бизнеса и националните икономики.

Според Международната агенция по енергетика (IEA), целият свят в момента генерира 1% от своята енергия от слънцето, но това може да нарасне до 27% до 2050 г., предвид възникващите технологии в производството и съхранението на слънчева енергия.

Технологиите, които променят Холивуд завинаги

Технологиите, които променят Холивуд завинаги

Виртуалната продукция е тук, за да остане

В следващите 10 години обаче ще има повече слънчеви ферми, инсталирани върху големи водни обекти, ще има автомобили, работещи със слънчева енергия, а слънчевата енергия ще се съхранява в много по-голяма степен за по-късна употреба през нощта.

Съхранение на енергия

Въпреки че слънчевата енергия остава една от най-добрите опции за поддържане на светлините, работещи в къщите ни, ще можем да се наслаждаваме на нея най-добре само когато я съхраняваме с помощта на специални домашни батерии.

С акумулаторната батерия в домашни условия можем да съхраняваме слънчева енергия за дългосрочна употреба, когато националната електрическа мрежа е недостъпна, или когато слънцето откаже да се появи (макар последното да е невъзможно за дълъг период от време).

Tesla произведе батерията Powerwall, за да съхранява слънчевата енергия за домашна и промишлена употреба, като това направиха и други производители, давайки на собствениците на жилища много опции за батерии, за да захранват уредите в домовете си.

Американският производител на електрически камиони Nikola търси сътрудничество с Hyundai

Американският производител на електрически камиони Nikola търси сътрудничество с Hyundai

За технологията за водородни клетки

Но в следващите 10 години собствениците на акумулаторни батерии ще могат да продават излишната мощност и на други собственици на жилища в своите квартали, използвайки различни батерии за слънчеви енергийни системи. Идеята да генерираме собствена електрическа енергия и да я продаваш на други в квартала е вълнуваща и ще бъде по-често срещана след десетилетие.

Машинно обучение/Изкуствен интелект

Много лични устройства и цифрови домакински уреди, както и по-нови модели превозни средства работят над изкуствения интелект (AI). С дълбокото машинно обучение (ML) роботите вече изпълняват индустриални функции и дори извършват сложни хирургични процедури със забележителна точност. Но следващите 10 години ще станем свидетели на революция при ML и AI за невероятна безжична комуникация между хора и машини.

Gaia X - европейският отговор в облачните услуги на гиганти като Microsoft, Google и Amazon

Европа готви конкурент на Amazon, Google и Microsoft в облачните услуги

В проекта участват над 300 организации по целия свят, включително Orange, Deutsche Telekom

Машинното обучение ще определи как ще живеем в следващото десетилетие. Като се има предвид, че Alexa на Amazon е гласов асистент, който е незаменим за повечето потребители, разработчиците и маркетолозите ще изследват подобни технологии в бъдеще, за да изграждат подобни взаимоотношения и бизнес възможности.

В следващото десетилетие взаимодействията между хора и машини или устройства ще бъдат по-лични и хуманизирани с много осезаеми емоции.

Космически туризъм

Докато астронавтите на НАСА са заети с провеждането на експерименти на Международната космическа станция (МКС) с малко или никакво свободно време, SpaceX на Илон Мъск и Blue Origin на Джеф Безос, вече се подготвят за комерсиален космически туризъм. Това означава, че хората могат да плащат, за да посетят космоса за седмица или две, за да стъпят на луната и Марс и други небесни тела.

Компаниите за космически туризъм работят усилено, за да накарат хората да посещават суб-орбитата, орбитата и извън орбитата на Земята с цел отдих през следващите 10 години.

Virgin Galactic направи нов успешен тестови полет с космическия си кораб Unity

Космическият туризъм идва: Virgin Galactic направи нов успешен тест с космическия си кораб Unity

Компанията планира да започне търговска дейност догодина

През април 2001 г. американският бизнесмен Денис Тито отиде в космоса за развлекателни цели на борда на руския космически кораб "Союз" и прекара седмица на МКС, след като плати 20 милиона долара, но това ще бъде по-достъпно за почти всеки в следващите десетилетия. Ще трябва само да кандидатствате, да платите необходимите такси, да преминете през необходимото обучение и ще сте готови за космоса.

Virgin Galactic Holdings, Inc. (NYSE: SPCE) е единствената чиста публично търгувана акция в това пространство.

Имплантираеми микрочипове

Тъй като хиляди хора в Швеция получиха възможност да си имплантират микрочип преди няколко години, това вече не е нещо, което звучи твърде нереалистично. А през следващите десет години имплантирането на микрочип може да стане изключително лесно и предпочитано от хората.

С помощта на микрочипни импланти хората в Швеция могат да проверяват самоличността си на различни компютърни и охранителни системи с лекота и имат достъп до офиси, домове, фитнес зали и дори банки, като прокарат ръцете си срещу цифров четец.

SoftBank обмисля продажба на гиганта в чиповете ARM

SoftBank обмисля продажба на гиганта в чиповете ARM

Преди 4 години японският гигант придоби британската компания за $32 млрд.

Потребителите могат също така да използват обществен транспорт, да използват електронни билети, да имат достъп до профили в социалните медии и да съхраняват номера за спешни случаи с абсолютно лекота.

Удобната технология е приета и в САЩ и до 2030 г. хората с имплантирани микрочипове ще могат да наблюдават здравето си и вътрешните си органи за промени. Така лекарствата ще могат да се прилагат точно и непрестанно за хора, които имат нужда от тях, докато лекарите и пациентите ще могат да получат точни здравни доклади в реално време.