Руският милиардер обмисля да инвестира в изграждането на завод за батерии в Гърция. Според запознати, бизнесменът води преговори с представители на министерството на развитието в страната. 

Според твърдения на източници на местното издание Kathimerini идеята е да бъде направена фабрика на стойност от 200 милиона евро, в която да се правят висококачествени батерии. Производител ще бъде дружеството Innolith, на което Риболовлев е мажоритарен собственик.

От медията са се свързали със съветникът на милиардера Сергей Черницин, който е потвърдил, че е имало среща между него и представители на гръцкото правителство. Той обаче не е дал повече информация за водените между тях разговори.

Дмитрий Риболовлев е едно от знаковите имена в руския корпоративен свят. Той успяла да натрупа своето богатство основно благодарение на компанията Uralkali, която е най-големият руски производител на калиеви торове. През 2010 година бизнесменът продава дела си в дружеството срещу 6,5 милиарда долара.

Милиардерът, чието богаство, според Forbes, възлиза на 6,6 милиарда долара, живее основно в Монако, като е президент на едноименния футболен клуб. Там той живее в пентхаус, носещ името La Belle Epoque, купен за повече от 300 милиона долара.

Риболовлев е добре познат и в Гърция. Руският бизнесмен е собственик на 74 акра от остров Скорпион, намиращ се в Йонийско море в близост до Лефкада, купени срещу 154 милиона долара. През октомври 2018 година там започва изграждането на луксозен курортен комплекс за 184 милиона долара, който вече е готов.

Междувременно милиардерът е бил съсобственик и в най-голямата кипърска банка - Bank of Cyprus. Той купува 9,7% дял в нея през 2010 година, но днес вече не е сред акционерите. Въпреки това в резултат на сделката той получава кипърско гражданство през 2012 година.

Руският милиардер Дмитрий Риболовлев е обвинен за корупция в Монако

Руски милиардер вече е обвиняем в корупция в Монако

Той е задържан за разпит, а имението му е претърсено