Гърция може да се превърне в световния лидер на производство на продукта, за който Philip Morris смятат, че ще преобърне пазара на тютюневи изделия. През март гигантът инвестира 300 милиона евро в закъсалата икономика на страната.

Инвестицията от производителя на Marlboro е една от най-големите от началото на дълговата криза през 2009 г. и крайно необходима за държавата, в която икономиката се сви с една четвърт.

Останалите големи финансови инжекции включват инвестицията от 700 милиона на Deutsche Telekom и 500-те милиона евро, които Vodafone Group наля в местното си подразделение.

Плановете на Philip Morris обаче включват превръщането на Гърция в световен лидер в производството на новия им продукт - IQOS, устройство, което подгрява тютюна, вместо да го гори.

Компанията и местното й подразделение Papastratos започнаха да трансформират фабриката край Атина, като целта е тя да започне да произвежда част от устройствата. И да ги изнася към повече от 30 страни към края на 2017 г.

В момента фабриката произвежда около 12 милиарда цигари на година. Плановете са, когато трансформацията приключи, от нея да излизат 20 милиарда от новите устройства.

Пазарът за продукта IQOS расте, убедени са във Philip Morris, защото устройствата привличат пушачите, които не искат да се отказват от навика, но имат желание да си доставят дозата никотин по по-безопасен начин.

Имаме сделка: Разрешиха на BAT да купи част от бизнеса на "Булгартабак"

Имаме сделка: Разрешиха на BAT да купи част от бизнеса на "Булгартабак"

КЗК даде своето "да" за споразумението в размер на над 100 милиона евро

Въпреки че Гърция падна с три места в класацията на Световната банка за места, подходящи за правене на бизнес през 2017 г., цигарената компания избрала европейската държава заради прекрасната географска позиция, както и заради висококачествения тютюн, който се отглежда там. Южната ни съседка произвежда по около 30 000 метрични тона тютюн всяка година.

Очаква се преобразената фабрика да даде работни места на около 400 души.

Дъщерното дружество Papastratos в момента дава работа на 1 050 души. През 2015 г. то имаше приходи от 1.3 милиарда евро с 40% дял на местния пазар.

Новите работни места в Papastratos ще помогнат на ръста на икономиката, където безработицата достига 23%.

От компанията очакват, че ще успеят да започнат производство на новия продукт от януари 2018 г.