Китай иска да ликвидира хиляди компании-зомбита до 2020 г. На 1 февруари Economic Information Daily, издание на Xinhua, съобщи, че планът вече се изпълнява в редица области, пише The South China Morning Post.

Затварянето на хиляди подобни дружества, които постоянно работят на загуба и все още оперират само благодарение на правителствени субсидии или на заеми от държавни банки, в рамките на две години е изключително амбициозна цел в ситуация, в която икономиката върви добре. Но в ситуация, в която ръстът се забавя, въпросът дали Пекин ще успее, остава отворен.

И все пак ходът е правилен: намаляването на компаниите-зомбита ще подобри ефективността на икономиката по редица начини.

Затварянето на компании, които не носят печалба, в индустрии, които страдат от излишен производствен капацитет, като например в стоманения сектор, ще подкрепи цените и печалбите. Това ще позволи насочването на инвестиции в по-ефективни компании, което ще подобри икономическата ситуация в бъдеще.

Компаниите-зомбита, които не оставят на мира икономическия ръст в Европа

Компаниите-зомбита, които не оставят на мира икономическия ръст в Европа

Лихвите по кредити им надвишават печалбата, но банките продължават да ги държат изкуствено живи

А и ще отговори на оплакванията на САЩ, че китайското правителство субсидира местните компании, като им дава нечестно предимство пред международните конкуренти.

Но в същото време затварянето на хиляди компании може драматично да увеличи безработицата в момент, в който китайците без работа вече се увеличават.

А и компаниите-зомбита в тежката индустрия се обслужват от мрежа от по-малки компании, които доставят всичко от оборудване до храна и транспорт. Ако първите бъдат затворени, много от по-малките също ще се видят принудени да спрат работа, което ще увеличи още повече безработицата.

В миналото Пекин се е опитвал да слива "зомбитата" със здрави държавни компании, което редуцира риска от безработица, но пък заплашва състоянието на работещите предприятия.

Китай се подготвя за края на петролно-въглищната ера

Китай се подготвя за края на петролно-въглищната ера

Следващите две години Пекин ще инвестира във ВЕИ $380 милиарда