Наводненият от круизни кораби и туристи средновековен черногорски град Котор е на ръба да изгуби статуса си на културно наследство в списъка на ЮНЕСКО. Еколози и активисти предупреждават, че напливът на посетители там вече руши деликатната екосистема на залива, разказват в свой репортаж от BalkanInsight.

Редица местни експерти са притеснени, че заради големите приходи от туризма властите в страната остават глухи и слепи за последствията от растежа на индустрията - шума, замърсяването на въздуха и на морето.

А проблемите на Котор ще продължат да се задълбочават, като се има предвид, че в Средиземно море градът е третата най-популярна дестинация за круизните пътувания след Венеция и Дубровник, които вече предприеха мерки срещу масовия туризъм там.

От Центъра за разследваща журналистика в Черна гора настояват в страната да бъде направена оценка на въздействието на индустрията върху околната следа, както и посещенията да бъдат регулирани, а части от залива за бъдат забранени за достъп.

Като мотив за това те посочват факта, че през последните 5 години грубо 2000 круизни хора с над 2 милиона туристи са минали през Котор. През 2007 година този тип туризъм е с дял от 4% в страната, но в резултат на бързия растеж през 2016 година вече възлиза на 29%.

В същото време Черна гора е единствената страна с излаз на Средиземно море, която няма защитена морска зона.