Преди почти век в Атина врати отваря една превърнала се в емблема компания за производство на цигари. През годините тя създава едни от най-популярните марки тютюневи изделия в южната ни съседка, докато през 2006 година не идва краят на нейната история, а емблематичната ѝ фабрика, намираща се в Атина, остава изоставена.

Няколко години подред пред местните власти стои въпросът какво да правят сградата, като няколко опита за продажбата ѝ пропадат. Съвсем скоро обаче старата цигарена фабрика в гръцката столица предстои да заживее нов живот, след като тя е придобита от един от най-богатите гръцки бизнесмени и меценат - Димитрис Даскалопулос.

Сградата, която е строена между 1927 и 1930 година, още преди повече от 3 десетилетия е обявена за такава с историческа стойност, но дълго време остава напълно изоставена. Първите опити за реставрацията ѝ започват през 2000 година, но към края на десетилетието процесът е спрян заради финансовата криза в Гърция.

Към днешна дата половината от сграната помещава библиотеката на гръцкия парламент. Останалата част с площ от 6500 квадратни метра предстои да се превърне в културен център. В неговото обновяване струва 1 милион евро, като то ще бъде финансирано от местната фондация за изкуство Neon, зад която стои Димитрис Даскалопулос.

Реставрираната част от старата фабрика трябва да бъде отворена през 2021 година по случай 200-годишнината от Гръцката война за независимост срещу Османската империя.

Самият Даскалопулос успява да натрупа богатството си благодарение на бизнеса си в хранителната индустрия. Той е мажоритарен собственик на компанията Delta, която от своя страна държи дял в един от най-големите производители на млечни продукти Vivartia, част от които е и българската "Обединена млечна компания". Той е известен със своята колекция от произведения на изкуството, включваща над 500 такива на световноизвестни творци.