Пандемията на новия коронавирус сериозно разтърси образователните и социални системи на различните страни, на които разчитат милиони родители, докато са на работа.

Това принуждава компаниите да търсят алтернативни решения, за да се опитат да помогнат на работещите родители, които се задължават да остават вкъщи, за да гледат децата си и да им помагат с допълнителните отговорности, които се създават с дистанционното обучение.

"Covid ускори търсенето на програми, които помагат на работещи родители", каза Сараджане Сакети, главен изпълнителен директор на платформата за семейни помощи Cleo. По думите й много компании днес дават приоритет на семейните обезщетения.

Но универсално решение няма, всяка адаптация е въпрос на трудовите задължения на служителите. А често и гледането на деца просто не може да бъде съвместимо с работата, дори и от вкъщи - изискванията на малкото дете към родителя са много по-различни от тези на шестокласник или тийнейджър например.

Ето и няколко примера за програмите, които някои от световните компании предприеха, за да помагат на работещите родители.

Стимули за наемане на детегледач

Грижата за децата е един от най-големите разходи на семействата. И тъй като присъствената учебна година отново е застрашена, някои родители са изправени пред допълнителните разходи за намиране на грижи по време на работния ден, в случай, че трябва да излизат от дома.

Някои компании помагат за компенсиране на тези разходи. В САЩ - Bank of America например възстановява на служителите, отговарящи на условията, 75 или 100 долара на ден за грижи за деца до края на годината, в зависимост от тяхното обезщетение. Възстановяването на разходите може да се използва за деца до 12 години, а работниците могат сами да избират кой да се грижи за детето им.

Ще успее ли работата от вкъщи да "потопи" пазара на търговските имоти в Европа и извън нея?

Ще успее ли работата от вкъщи да "потопи" пазара на търговските имоти в Европа и извън нея?

Вероятно Старият континент ще бъде по-силно засегнат от другите региони

Допълнителен платен отпуск

Някои компании се надяват, че даването на повече свободно време на работещите родители ще помогне за облекчаване на товара.

Родителите в Microsoft получиха допълнителни 12 седмици платен родителски отпуск по-рано тази година, за да помагат на децата си, докато училищата бяха затворени. Google пък удължи семейния си отпуск до 14 седмици през април.

Осигуряване на занимания за децата

Децата имат много енергия и е трудно да се справите с тях, като същевременно се опитвате да свършите работата си. Globant например - разработчик на софтуерни решения - помогна на работещите родители, като осигури виртуални дейности за деца, които се управляват от външни професионалисти. Дейностите включват часове по изкуства, почивки за движение и магически шоута.

"Графикът се публикува предварително, за да могат родителите да планират ангажиментите си", каза Санджа Личина, ръководител на креативен отдел в Globant.

Компанията планира да продължи да провежда виртуални образователни и увеселителни дейности, докато учениците могат да се върнат в класната стая на пълен учебен ден.

Работа от вкъщи: Почти половината служители работят в неподходяща домашна среда

Работа от вкъщи: Почти половината служители работят в неподходяща домашна среда

Как се отразява експериментът за работа от вкъщи на служителите във Великобритания?

Гъвкави графици

В Paylocity служителите работят със своите мениджъри, за да създадат максимално удобен график, който най-добре отговаря на техните изисквания за родителски и професионален живот.

"Предоставихме насоки на мениджърите за всички различни договорености, които бихме могли да предложим на служителите си, за да продължат да вършат работата си", казва главният изпълнителен директор на компанията Стив Бошан.

Пример за подобни графици - работниците си взимат дълга почивка в средата на деня и да се връщат онлайн привечер, за да доработят смените си; работа на 4-дневна работна седмица, с 10-часов работен ден; минаване на по-къс работен ден по договаряне срещу по-малко възнаграждение и други.

Разширяване на грижите за деца

Toyota направи няколко анкети сред служителите си, за да разбере с какво се борят те и как най-добре да им се помогне в това извънредно ежедневие. Работниците в производственото съоръжение в Джорджтаун, Кентъки, масово изразяват загриженост относно виртуалното обучение и как ще помогнат на децата си, ако са на работа.

В отговор на това Toyota създаде програма на място за деца в детска градина и до пети клас, в която специалисти им помагат за техните виртуални класове. Центърът има ръководители, които да помагат на децата с дистанционно обучение, както и с домашните и след училище. Програмата струва на родителите от 150 до 170 долара на седмица.

Twitter разреши на служителите си да работят от вкъщи "завинаги"

Twitter разреши на служителите си да работят от вкъщи "завинаги"

Досега практиката се оказва успешна

Грижите за децата не винаги се приемат добре в офиса. Но сега това просто няма как да се пренебрегва. И всички компании трябва да приемат това.

По-нататък самите родители във фирмите сами предприемат различни инициативи. В Cleo родителите са създали свой канал за Slack, в който активно споделят съвети, разменят забавни истории и да, понякога изразяват разочарования.