Близо 1,5 милиона души са посетили Малдивите през 2018 година. Иначе казано над 3 пъти повече, отколкото е населението на островната държава.

За туристите тези пътувания са били възможност да си отпочинат по екзотичните плажове, а за страната - да гарантира над една трета от брутния си вътрешен продукт (БВП).

Малдивите, които са разположени в Индийския океан, са най-зависимата от туризма държава в света. Близо 39% от БВП там е генериран от този сектор, сочат данни на Световната банка, цитирани от сайта Quartz.

Над 20 държави в света разчитат на туризма за повече от 10% от своя БВП. Повечето от тях са относително малки с население под милион души. Също така значителна част са развиващи се страни.

След Малдивите от най-голамо значение е сектора за Британските Вирджински острови и за китайската територия Макао. Туризмът допринася за над 28% от техния БВП.

Що се отнася до страните от Европа, браншът има най-голям принос за икономиката на Малка - конкретно за 14,08% от нея. Това важи и за над 10% от БВП на Черна гора и Хърватия. Въпреки че не присъства в класацията на Quartz България също разчита за над 10 на сто от БВП на туризма.