С наближаването на референдума за излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), различни експерти коментират възможните сценарии от евентуален отрицателен вот.

Трудно е да се каже какви точно ще бъдат последствията за останалите държави членки, тъй като никоя страна до сега не е излизала от съюза. Според Bloomberg най-бурни промени ще има в първите 100 дни след евентуален “Брекзит”.  

24 часа след вота

В първия ден след референдума в случай, че британците дадат своя негативен вот, властите в Брюксел ще трябва да предприемат бързи действия, за да ограничат щетите върху финансовата система на ЕС. На фона на хаоса, създаден от гръцката криза, Еврогрупата ще трябва да свика спешно заседание, за да “обуздае” бурната реакция на финансовия пазар.

Много се изписа за това колко ще струва на Англия излизането й от ЕС, но подобни изчисления за загубите на Брюксел не са публикувани официално. Според изпълнителният директор на лондонската инвестиционна фирма Tatton Investement Management е много вероятно да има сериозна турболенция за съюза.

Една седмица след вота

В рамките на седмица след референдума, лидерите на ЕС вероятно ще свикат среща на върха, но този път без британско участие. Целите на подобно събитие ще бъдат две. На първо място Брюксел ще иска да даде успокоение на испанските гласоподаватели, които ще избират ново правителство на 26 юни. Другото, което ще трябва да бъде обсъдено е какво ще се предложи на Великобритания при предоговарянето на споразуменията за свободно движение на хора и за свободна търговия с ЕС.

При “Брекзит”, като основни фактори за решенията на съюза ще останат Франция и Германия, които ще настояват за предприемане на мерки в интеграционна посока. От друга страна на техните идеи ще се противопоставят Холандия и Дания, които настояват за по-голяма независимост от Брюксел. Тежест в тази посока ще дадат и други европейски държави, които обаче са извън Еврозоната, като Унгария, Полша и Швеция.

Без силния си съюзник в лицето на Англия обаче страните, които не влизат в единния валутен съюз, ще загубят доста от влиянието си. Те вече няма да бъдат и голям икономически фактор, като се има предвид, че заедно ще произвеждат едва 14% от брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС.

През първата седмица след референдума британският министър ще инициира среща с представителите на Брюксел, за да се пристъпи към изпълнение на закона за излизане от съюза. Нормативният акт предвижда срок от две години за приключване на цялата процедура.

100 дни след вота

Малко повече от три месеца след гласуването за “Брекзит”, антиевропейските настроения сред останалите държави членки ще се засилят. Брюксел ще трябва да убеди другите страни да не следват примера на Англия. Това трябва да се случи на фона на предстоящите избори в Холандия, Франция и Германия.

Междувременно европейските институции ще отклонят вниманието си от други наболели въпроси, като бежанската криза, финансовите проблеми на Гърция и нестабилността в Украйна.