Шансовете Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС) са 50 на 50, ако парламентът отхвърли споразумението на премиера Тереза Мей през януари. Това смята британският секретар по международната търговия Лиам Фокс.

"Ако ние не гласуваме за това, не съм сигурна, че шансовете са повече от 50 на 50", коментира той в интервю за Sunday Times."Според мен това би довело до усещането, че сме предали хората, които гласуваха на референдума", допълва той.

Фокс посочва, че за законодателите на Острова това би трябвало да е въпрос на чест и те би трябвало да застанат зад Мей и по-скоро да приемат споразумението, което не отговаря напълно на желанията им, отколкото да рискуват провала на "Брекзит".

"За мен най-лошия възможен вариант би бил да няма "Брекзит", допълва още Фокс.

Гласуването на сделката за излизането на Великобритания от ЕС е насрочено за 14 януари, след като то се провали по-рано този месец.

В друго интервю председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи на Великобритания и ЕС да започнат още "на следващия ден да договаря своите бъдещи отношения", ако през януари споразумението бъде одобрено.

"Останах с впечатлението, че мнозинството от членовете на британския парламент дълбоко не вярват на Мей и на Европейския съюз. Хората предполагат, че нашата цел е да запазим Великобритания в съюза, но това не е така. Ние просто искаме яснота за бъдещите отношения. И уважаваме резултатите от референдума", коментира той.