Новото правителство на Румъния на Националната либерална партия, водено от Лудовик Орбан, ще работи за листването на три от най-големите държавни дружества на фондовата борса в Букурещ, пише SeeNews.

Кабинетът има намерението и да премахне суверенния инвестиционен фонд, създаден от предишното ляво правителство, обяснява икономическият съветник на премиера Кристин Паун в публикация в социалните мрежи.

Става въпрос за спестовната банка СЕС, производителя на хидроенергия Hidroelectrica, както и Националната компания "Летища Букурещ" (CNAB).

Финансовата институция СЕС, понастоящем седмата по големина банка в Румъния, през 2018 година записа печалба от 433 милиона леи, или 91 милиона евро. В края на миналия месец Европейската комисия одобри плана на Румъния за рекапитализиране на банката с 200 милиона евро, след като беше установено, че този ход няма да представлява нарушение на регулациите на ЕС за държавна помощ.

Създадената през 2010 година национална компания CNAB управлява главното летището на Румъния "Хенри Коанда" и по-малкото "Аурел Влайку".

През април 2017 година енергийното дружество Hidroelectrica излезе от несъстоятелност, което проправи пътя за обявяването на компанията на Букурещката фондова борса. Очаква се това да бъде най-голямото първично публично предлагане в историята на Румъния.

Листването на 15% дял в Hidroelectrica се очаква да набере 1 милиард евро, както прогнозира същата година администраторът на компанията, назначен от съда.

Бизнес климатът в Румъния остава лош според чуждестранните инвеститори

Бизнес климатът в Румъния остава лош според чуждестранните инвеститори

Над 60% от инвеститорите в северната ни съседка се оплакват от липса на адекватна работна ръка

Новото правителство на страната си е поставило 11 неотложни приоритета, като публичното предлагане на горните три влиза в тях. Сред останалите е премахването на създадения през 2017 година от кабинета на социалдемократите Суверенен фонд за развитие (SDIF).

SDIF е под формата на акционерно дружество за финансово посредничество с румънската държава като единствен акционер. Сред компаниите в портфейла на фонда са Engie Romania, от които държавата притежава 34%, Electrica (с 48,78% държавен дял), Delgaz Grid (13,51%), E.ON Energie Romania (31,82%), Biofarm (1,16%), Chimcomplex (12,89%), OMV Petrom (20,63%) и Antibiotice Iasi (53,02%). Фондът се намира в безизходица от юли 2018 година, когато Конституционният съд постанови, че законът за създаване на фонда не отговаря на главния закон на републиката.

Правителството също така планира да премахне свръх данъчното облагане на банките, енергийните и телекомуникационните компании, влязло в сила чрез постановление на правителството на социалдемократите от декември 2018 година.

Правителството на Националната либерална партия също така планира да извърши одит на министерствата, за да ускори приемането на бюджета за 2020 година, да премахне данъкът върху специалните строителни работи, да коригира данъчното облагане на непълното работно време за служители, да премахне акциза върху горивата, да премахне разделеното плащане на ДДС, да предотврати евентуална национализация на вноските за втория стълб на румънската пенсионна система, както и напълно да либерализира енергийния пазар.

Някогашната "Гробница на буржоазията", която превърна Румъния в агро лидер в Европа

Някогашната "Гробница на буржоазията", която превърна Румъния в агро лидер в Европа

България също успя да увеличи износа си на пшеница и е трета в Европа след съседката си и след Франция