Правителството на Румъния реши да замрази заетостта в публичната администрация и държавните институции от 1 юли до края на годината, за да намали разходите и бюджетния дефицит. Това съобщи Министерството на труда на северната ни съседка, цитирано от SeeNews.

Съгласно постановлението на правителството свободни или временно вакантни работни места в централни и местни публични институции и власти, с изключение на уникални позиции, повече няма да се заемат, се казва в съобщение на министерството.

На властите обаче ще бъде разрешено да заемат позиции, за които е започнала процедурата по набиране на персонал преди 1 юли. В обосновани случаи постановлението дава възможност за запълване на определени свободни работни места, ако е необходимо.

По данни на Министерството на финансите, публикувани през януари тази година, около 1,262 милиона души работят в публичната администрация и институции.

Румъния започна да добива газ от Черно море

Добивът на газ от Черно море започна

Проектът ще осигурява 10% от търсенето на газ в страната

"Мярката беше необходима за намаляване на някои оперативни разходи на публичните институции и власти, за да се осигури финансиране на наскоро приетия пакет от мерки за уязвимите групи и за продължаване на икономическата дейност, в съответствие с поетите ангажименти за постигане на целта за дефицит", коментират от Министерството на труда.

Румъния  е в приложимата процедура за прекомерен дефицит (EDP) от април 2020 година, тъй като е надхвърлила прага на бюджетния си дефицит на ЕС от 3%, определен чрез Договора от Маастрихт.

Консолидираният бюджет на Румъния беше в дефицит, еквивалентен на 1,23% от брутния вътрешен продукт (БВП), прогнозиран за 2022 година в края на април, в сравнение с бюджетна празнина от 1,75% от БВП година по-рано, показват данните на финансовото министерство. За 2022-а Министерството на финансите цели 2,9% икономически растеж и паричен дефицит, еквивалентен на 5,84% от БВП.

Румъния приключи 2021 година с консолидиран бюджетен дефицит от 6,72%, в сравнение с бюджетна празнина от 9,61% от БВП през 2020 година.

Готви се общ договор между Гърция, България, Румъния и Украйна за доставка на 10 млрд. куб метра газ

Готви се общ договор между Гърция, България, Румъния и Украйна за доставка на 10 млрд. куб метра газ

Германски митничари ще работят заедно с българските си колеги по границата