6 световни града са най-застрашените от надуването на имотен балон. Хонконг, Мюнхен, Торонто, Ванкувър, Амстердам и Лондон са най-рисковите имотни пазари, според ежегодния Индекс на балоните на глобалния имотен пазар, съставен от швейцарската банка UBS.

Повечето от 20-те градове в индекса са надценени или са изложени на риск от балон, според доклада за цените на жилищата през 2018 г.

Краят на глобалния имотен бум

Краят на глобалния имотен бум

От Лондон до Сидни и от Пекин до Ню Йорк цените на жилищата в някои от най-търсените градове тръгват на юг

Начело на списъка е Хонконг, където жилищата са поскъпнали с повече от 10% през последната година. "Пазарът изпитва хроничен недостиг. Търсенето продължава да нараства, благодарение на високата привлекателност на жилищния пазар за местните и чуждестранните инвеститори", пишат от UBS.

"Притежаването на недвижим имот вече е недостижимо дори и за висококвалифицираните работници. Тъй като цените са твърде високи за гражданите на собствения им пазар, нараства политическия натиск за ограничаването на растежа", обясняват експертите.

Недостъпният имотен пазар, който кара младите да живеят извън закона

Недостъпният имотен пазар, който кара младите да живеят извън закона

Сериозен проблем

Реалностите с имотите в Хонконг са все по-стряскащи - доходите не растат достатъчно бързо, за да компенсират поскъпването на имотите. "Трябва да работите 22 години, за да си позволите жилище с площ от 60 кв. м в азиатския град. Преди 10 години за това бяха нужни само 12 години", посочват от банката.

Градските власти наскоро въведоха данък заетост за свободни, но завършени домове, за да насърчат строителите да ги продадат възможно най-бързо.

Берлин може да забрани на чужденците да купуват жилища

Европейска столица може да забрани на чужденците да купуват жилища

Имотите в града поскъпват неудържимо, което е все по-голям проблем

Втори в класацията е Мюнхен, където цените са се удвоили през последното десетилетие. Благодарение на ниския процент на незаетост в баварската столица, наемите са се повишили с 9% само през последната година.

Средната цена на жилищата е 8 пъти по-висока от средните доходи в града, което е най-високото ниво досега. Съществува риск от срив в жилищния сектор, тъй като наскоро започна изграждането на нови домове.

Цените в 16 от 20-те града в индекса са по-високи от реалните

Цените в 16 от 20-те града в индекса са по-високи от реалните

Цените на жилищата в заемащия 5-о място Амстердам се вдигат с 12% през последната година, коригирани спрямо инфлацията, докато през последните 5 години те се повишават с 60%.

Това се дължи както на привлекателните условия за финансиране на купувачите на жилища, така и на по-силния растеж на доходите през последните 5 години, в сравнение с всеки друг град в проучването, твърдят от UBS.

Лондон отново е градът с най-скъпите наеми в Европа

Тази столица отново е градът с най-скъпите наеми в Европа

Имотите там струват 4 пъти повече отколкото в други градове на Острова

Пазарът в Лондон започва да навлиза в застой, но жилищата в британската столица остават сред най-скъпите в света, превръщайки я в 6-ия град, който е най-заплашен от балон.

"От гледна точка на чуждестранните купувачи цените на жилищата в щатски долари са спаднали с 10% от 2015 г. и може да представляват привлекателна възможност за покупка. Очакваме цените да се стабилизират, но все пак препоръчваме да се действа предпазливо предвид високите пазарни оценки и значителната политическа несигурност", казват експертите на банката.

Градовете, в които наемът на двустаен апартамент струва над 2400 долара месечно

Градовете, в които наемът на двустаен апартамент струва над 2400 долара месечно

Под 1000 долара излиза същият наем в Ню Делхи, Мумбай, Рио де Жанейро и Москва

За да изготви индекса, UBS отчита критерии като промените в съотношението между цените на имотите и доходите на населението, задлъжнялостта, измерена чрез нивото на ипотечните кредити спрямо брутния вътрешен продукт и т.н.

Един от най-поразителните аспекти на доклада, отразяващ дисбалансите в търсенето и предлагането, е, че в него няма нито един американски град, който да е заплашен от имотен балон.

Кои са градовете с най-голям риск от балон на пазара на имотите?

Кои са градовете с най-голям риск от балон на пазара на имотите?

Доклад на швейцарската банка UBS

Най-скъпият град в САЩ е Сан Франциско, където през последната година цените се повишиха с 12% поради продължаващия бум на технологиите, отчита докладът.

Интересът към жилищния пазар в САЩ намалява благодарение на скорошното покачване на лихвите, което води до по-скъпи ипотеки. Именно този фактор може да доведе до рязък край на жилищния бум, съчетан с по-строги условия за кредитиране и твърде скъпите имоти, смятат експертите.

Как американските семейства стоят върху богатство от $5,8 трилиона?

Как американските семейства стоят върху богатство от $5,8 трилиона?

Собствениците на имоти в САЩ не са склонни да продават жилищата си

"Въпреки че много финансови центрове са изложени на риск от жилищен балон, не трябва да сравняваме днешната ситуация с условията преди кризата", казва в изявление Марк Хефеле, главен инвестиционен директор на UBS Global Wealth Management.

Макар цените да не се покачват толкова бързо, колкото през предишните години, достъпността остава основен проблем. Цените на жилищата в големите градове се увеличават средно с 35% през последните 5 години, според доклада.