Състоянието на най-богатия руснак Владимир Потанин нарасна до 30 милиарда долара за първи път в историята на руските милиардери според класацията на Forbes.

Състоянието на съсобственика на Norilsk Nickel Владимир Потанин е достигнало 30 милиарда долара, показват данни на Forbes Real Time. Това е абсолютен рекорд за руския рейтинг на списание Форбс.

Причината е в ръста на цените на акциите на металургичния гигант. Към 15 часа московско време на 15 февруари те се търгуваха по 26 290 рубли на брой, докато на 1 февруари цената на акциите беше 24 866 рубли, а на 30 декември - 23 682 рубли.

Руските олигарси обедняха с $32 милиарда. Кои са 10-те най-богати?

Руските олигарси обедняха с $32 милиарда. Кои са 10-те най-богати?

Леонид Михелсон и Генадий Тимченко губят най-много тази годината

Другите милиардери - металурзи изостават малко от Потанин: Богатството на съсобственика на "Северстал" Алексей Мордашов е 28,4 млрд. долара, на съсобственикът на НЛМК Владимир Лисин - 26 млрд. долара.

Дори неотдавнашното съдебно решение, с което компанията бе осъдена да плати 146 милиарда рубли компенсация за екологични щети, причинени от разлива на гориво в Норилск , не може да повлияе на растежа на акциите на Норилски никел . Инцидентът стана в края на май 2020 г., когато един от резервоарите за гориво в ТЕЦ-3, собственост на дъщерно дружество на "Норилски никел" , се срути поради потъване на подпори за съхранение. В резултат на това в природата се разляха 20 000 тона петролни продукти.

Ръстът на акциите на "Норилски никел" се обяснява с факта, че кошницата с метали все още се търгува на петгодишен връх: мед 8 400 долара за тон, никел 18 700 долара за тон, паладий 2470 долара за унция, докато платината се покачи до 1300 долара за унция.

10-те най-богати предприемачески семейства в Русия

10-те най-богати предприемачески семейства в Русия

Класация на руското издание на списание Forbes

"На пазара излизат " луди " пари под формата на подкрепа от 10 трилиона долара от централните банки и първоначално тя подкрепяше фондовия пазар, а през септември 2020 цените започнаха да растат и при суровините" , - казва Худалов, старши директор - ръководител на групата за оценка на риска за устойчиво развитие в АКРА.

Според експерта тази тенденция постепенно достига до всички метали, които инвеститорите традиционно "не харесват" : по-рано цените на среброто се повишиха, сега е дошло времето за платина, а следващият ще е уранът.