Ford разсекрети новия компактен кросоувър, който се появява под възроденото за марката име Puma. Засега автомобилът ще има само спортната версия ST-Line.

Европейските продажби на модела, позициониран между EcoSport и Kuga, ще започнат преди края на годината. Производството на автомобила ще се извършва в завода на компанията в румънския град Крайова. Основният конкурент на кросоувъра е Volkswagen T-Roc.

Автомобилът е изграден върху платформата на новото поколение на хечбека Ford Fiesta. Ford Puma получава обем на багажника от 456 литра, който би трябвало бъде най-добрият показател в този сегмент.

Снимка 430919

Източник: Ford

В салона се вижда дигитално табло, 8-инчов мултимедиен системен сензорен екран SYNC 3, седалки с функция за масаж и аудио система с десет високоговорителя. Водачът разполага с активен круиз контрол, камера за задно виждане, система за аварийно спиране, помощна система за паркиране, функция за откриване на пешеходци и система за поддържане на лентата.

Снимка 430921

Източник: Ford

Ford Puma ще може да бъде придобит с хибридна задвижваща система, работеща по схемата "мек хибрид". Трицилиндровият бензинов турбо двигател EcoBoost с обем един литър работи в комбинация със стартер-генератор с ремъчна предавка, способен да съхранява електроенергията, генерирана по време на спиране или при изкачване. Системата захранва 48-волтова бордова мрежа, базирана на литиево-йонни батерии. Сумарната мощност на агрегатите е 125 и 155 конски сили.

Припомняме, преди време името Puma беше използвано за малко купе с предно предаване, базирано на модела Fiesta, което бе в производство от 1997 до 2002 година. Автомобилът обаче не получи наследник.