Миналата година определено беше доста успешна за българските стартъпи. Някои от тях тях дори получиха публично финансиране за иновации. С финансова подкрепа от Фонд на фондовете (ФнФ) "Витоша Венчър Партнърс" инвестира в още осем български стартиращи компании.

Те бяха подкрепени с 3,1 милиона лева, от които 3 милиона лева са публични средства с ресурс, предоставен от Фонд на фондовете по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г. (ОПИК), съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР).

Българският стартъп Ondo Solutions привлече €1 милион

Българският стартъп Ondo Solutions привлече €1 милион

Системата за прецизно напояване вече работи в над 15 ферми и у нас и в Северна Македония

Компаниите, получили финансиране през третия инвестиционен прозорец, оперират в различни сектори и са в начален етап на своето развитие. Ето кои са те:

"Елка.Бг"

Кмпанията разработва онлайн софтуерно решение, което позволява на битови и промишлени потребители на електроенергия да сравняват и избират своите доставчици. С инвестицията в размер от близо 400 000 лева се цели тестването и пускането на пазара на първата работна версия на услугата.

"Новиотик"

Стартъпът произвежда натурални пробиотични продукти и пробиотични диетични добавки. Предоставеното финансиране в размер от над 1 милион лева ще бъде използвано за стартирането на лаборатория, увеличаване на производствения капацитет и за оперативна дейност на компанията.

"Дексикон"

Дружеството изгражда платформа за бързо и нискобюджетно възпроизвеждане на мобилни апликации, базирани на основни стандартизирани модули и шаблони, които позволяват персонализиране според конкретни нужди, предпочитания и брандиране на клиента. С инвестицията от близо 400 хил. лева платформата ще бъде завършена и пусната на пазара.

Българският стартъп PHPjabbers бе продаден на естонски инвеститор за седемцифрена сума

Българският стартъп PHPjabbers бе продаден на естонски инвеститор за седемцифрена сума

Родният екип на StivaSoft запазва 20% и ще отговаря за развойната дейност

"Инфо Смарт"

Идеята на този стартъп е да създаде платформа за абонамент за съдържание на експерти по здраве, красота и личностно развитие за техните последователи. Инвестицията от 198 000 лева ще бъде използвана за прототипиране и маркетиране на първа версия на платформата.

"Агровар"

Тази стартираща компания ще създаде SaaS платформа, която съчетава селскостопанска експертиза и изкуствен интелект за предоставяне на цялостни решения за регенеративно земеделие (RA), пригодени за фермери от всеки регион на света. Средствата от инвестицията в размер от близо 400 000 лева ще се използват за създаването на платформата, както и проучването на пазара, бизнес развитие, маркетинг и популяризиране на продукта в регионална среда.

"Зелените" стартъпи привлякоха 32 милиарда долара в световен мащаб

"Зелените" стартъпи привлякоха 32 милиарда долара в световен мащаб

Най-голяма концентрация на стартиращи компании има в Лондон

"Опто Смарт Сълюшънс"

Дружеството развива и разработва мобилно приложение, което помага на очни специалисти да дигитализират ежедневието си. Приложението улеснява измерването на диоптерни стъкла и предоставя възможност за извършване на различни очни прегледи. Инвестицията от 235 000 лева ще се използва за усъвършенстване на продукта.

"Софтмедлайн"

С инвестицията от 176 000 лева стартъпът ще може да завърши онлайн платформа, която позволява лесно и бързо свързване с лекар за насрочване и провеждане на онлайн или физическа здравна консултация.

"БЛЕК СИИ ФИЛМ"

Това е медийна продуцентска компания за домашно развлечение и сериали, ще инвестира получените близо 280 000 лева в успешното създаване на продукции с различни видове съдържание, както и тяхното пазарно разпространение.

KPMG оцени българския стартъп СЕПА Кибер Технологии на €300 милиона

Български стартъп беше оценен на 300 милиона евро

От компанията очакват да бъдат обявени на Световната фондова борса

Тази година в Европа имаше наистина огромно финансиране на стартъпи, което е доказателство, че промяната в нагласите към т. нар. рискови инвестиции вече е настъпила. За сравнение, преди 10 години европейските фирми привличаха под една десета от рисковия капитал (VC), инвестирани в света, въпреки че делът на Европейския съюз от световния БВП беше малко над една пета.

Тази година се наблюдава покачване на обемите на сделките в много региони и особено в Европа, която днес привлича около 18% от глобалното финансиране на стартъпи, според доставчика на данни Dealroom.

Нещо повече, Старият континент вече може да се похвали с 65 "града на еднорози", или такива, които са създали частен стартъп на стойност над 1 милиард долара. Много е вероятно през следващата година да имаме и български представител.

Най-скъпият технологичен еднорог в Европа: Checkout.com вече се оценява на $15 млрд.

Най-скъпият технологичен еднорог в Европа: Checkout.com вече се оценява на $15 млрд.

Компанията обслужва клиенти като Pizza Hut, H&M, Coinbase и Revolut