САЩ, Европа, Япония, Китай и Индия отпускат трилиони долари правителствените разходи и новосъздадени пари, в отчаян опит да попречат на глобалната икономика да потъне в депресия.

Реакцията срещу пандемията на коронавирус е безпрецедентна по отношение на скоростта и мащаба си. Ангажиментите на правителствата и централните банки до момента са близо 7 трилиона долара, показва анализ на CNN Business.

Общата сума включва държавни разходи, гаранции за заеми и данъчни облекчения, както и печатане на пари от централните банки за закупуване на активи.

Цифрата включва пакета за помощи за 2 трилиона долара в САЩ, който чака одобрение от Конгреса, и предвидените 30 трилиона йени (274 милиарда долара) стимули от Япония, които могат да бъдат одобрени следващия месец. В Европа анализът разглежда усилията на най-големите икономики - Германия, Франция, Великобритания, Италия и Испания.

Икономист: Най-вероятният сценарий е хиперинфлация

Икономист: Най-вероятният сценарий е хиперинфлация

Федералният резерв балонизира цялата икономика и сега няма какво повече да надува, смята експертът

Съвместните усилия подтискат реакцията на финансовата криза от 2008 година, която по онова време разби рекордите. Но икономистите се притесняват, че дори драконовските мерки, предприети досега, няма да бъдат достатъчни, ако здравната криза се удължи и през юни.

"Пакетът за стимулиране (на САЩ - 2 трилиона долара) вероятно е най-големият минимум, необходим за компенсиране на текущото съпротивление от огнището", заяви икономистът от Bank of America Джоузеф Сон. По думите му икономиката вероятно ще се нуждае от близо 3 трилиона долара фискални стимули, ако не и повече.

Последният път, когато глобалният икономически растеж беше толкова "депресиран" през мирно време, беше през 1938 година, коментира Четан Ахия, главен икономист на Morgan Stanley.

Коронавирусът и новата Голяма депресия

Коронавирусът и новата Голяма депресия

Има ли нещо обнадеждаващо на фона на световната пандемия?

Лидерите на Г-20, които представляват най-големите икономики в света, заявиха в четвъртък, че са готови да направят "каквото е необходимо", за да сведат до минимум икономическите щети от пандемията и да възстановят глобалния растеж.

"Размерът и обхватът на този отговор ще върне глобалната икономика на крака и ще създадат силна основа за защита на работните места и възстановяване на растежа", заявиха лидерите в съвместно изявление след видеоконференция. Те казват, че техните страни са поели ангажимент за стимулиране на обща стойност от 5 трилиона долара.

И все пак огромните разходи могат само да притъпят част от икономическата болка. Докато обезщетенията за безработица и облекченията за гражданите предоставят така необходимата помощ, икономиката не може да започне да се възстановява - поне не преди баровете и ресторантите да отворят врати, хората да започнат да връщат на работа и да възобновят пътуванията си. Дори и тогава ще отнеме време, както се забелязва в Китай.

Рекордни харчове: Сенатът и Белият дом се споразумяха за инжектирането на $2 трилиона в икономиката

Рекордни харчове: Сенатът и Белият дом се споразумяха за инжектирането на $2 трилиона в икономиката

Представители на властта по закон няма да получават от средствата

Следователно картината остава несигурна. Сигурното засега се вижда само в действията на правителствата и централните банки по света. Ето основните моменти от първата вълна от действия:

САЩ

Очаква се Конгресът да приеме пакет от стимули на стойност 2 трилиона долара по-късно тази седмица. Законодателството включва директни плащания на физически лица, стимулиране на обезщетенията за безработица и програма за кредитиране в размер на 500 милиарда долара.

Конгресът вече одобри повече от 112 милиарда долара за увеличаване на изследванията за ваксини и предоставяне на две седмици платен отпуск по болест за тези, които се тестват или лекуват за Covid-19.

През последните дни Федералният резерв пусна цунами от стимулиращи мерки, включващи първоначален залог за закупуване на 700 милиарда щатски долара в щатски ценни книжа и обезпечени с ипотека ценни книжа, които сега нямат ограничение и могат да включват корпоративни облигации и фондове, търгувани на фондовите борси. Фед също така обяви ново финансиране в размер на 300 милиарда долара, за да запази кредитите за бизнеса и потребителите.

Безпрецедентен ход на Великобритания към засегнатите от Covid-19 работници

Безпрецедентен ход на Великобритания към засегнатите от Covid-19 работници

Държавата ще покрива 80% от заплатите на служителите през следващите 3 месеца

Великобритания

Правителството на Острова разкри 330 милиарда паунда (397 милиарда долара) гаранции за заем и спря данъците за местния бизнес за секторите на дребно, хотелиерството и свободното време за 12 месеца. Стимулът също така ще покрие 80% от заплатите на работниците поне през следващите три месеца, с таван до 2 500 паунда (2 900 долара) на месец.

Банката на Англия заяви, че ще увеличи притежанията си на правителствени и корпоративни облигации с 200 милиарда паунда (242 милиарда долара).

ЕС

Германия представи спасителен пакет на стойност до 750 милиарда евро (825 милиарда долара), който включва мерки за стимулиране на кредитирането на бизнеса и пряко участие в компаниите.

Франция е одобрила 45 милиарда евро (50 милиарда долара) помощи за малки предприятия и безработни работници. Пакетът също така гарантира 300 милиарда евро (330 милиарда долара) в корпоративните заеми.

Италия разполага с 25 милиарда евро (27,5 милиарда долара) за подпомагане на работниците и подкрепа за здравната система на страната, докато Испания е заложила 200 милиарда евро (220 милиарда долара).

Европейската централна банка заяви, че ще изхарчи 750 милиарда евро (824 милиарда долара), купувайки държавен дълг и частни ценни книжа преди края на 2020 година. Финансовата институция уверява, че е готова да направи дори повече, ако е необходимо. Сумата идва отгоре на 120 милиарда евро (133 милиарда долара), обявени по-рано.

Светът се нуждае от $26 трлн. фискални стимули

Светът се нуждае от $26 трлн. фискални стимули

Сумата се равнява на 30% от световната икономика

Китай

Досега Китай обяви поне 116,9 трилиона юана (16,4 милиарда долара) финансови облекчения и стимули, плюс 800 милиарда юана (112,5 милиарда долара) за намаляване на данъци и такси. Но ако е необходимо, страната може да похарчи трилиони долари и да събере огромни суми дълг, за да увеличи икономиката си.

Народната банка на Китай прие различни мерки за облекчаване на кредитите, като отпусна поне 1,15 трилиона юана (162 милиарда долара), за да помогне на бизнеса, засегнат от вируса.

Япония

Очаква се японското правителство да разгледа пакет от икономически стимули през следващите седмици, който вероятно ще включва раздаване на пари в брой, както и мерки за подпомагане на малките и средни компании да получат достъп до заеми. Пакетът може да възлиза на над 30 трилиона йени (274,2 милиарда долара).

Банката на Япония заяви, че ще повиши годишния курс на покупките си на борсово търгувани фондове с 6 трилиона йени (55 милиарда долара) и ще повиши годишния курс на покупките на тръстове за инвестиции в недвижими имоти с 90 милиарда йени (822 милиона долара). Банката също така повиши лимита за покупки на търговски книжа и корпоративни облигации с 2 трилиона йени (18 милиарда долара).

Индия

Индийското правителство разкри пакет от помощи на стойност 22,6 милиарда долара само 36 часа след наложилото се блокиране на страната. Пакетът включва здравно покритие и хранителна помощ, както и субсидии и обезщетения за работниците.

Японизация: 30 години на неуспешни икономически стимули

Японизация: 30 години на неуспешни икономически стимули

В Европа днес се следват политики, сходни с тези в Страната на изгряващото слънце