Световната икономика се забавя и се нуждае от подкрепа. На този фонд икономистите сочат с пръст Германия и няколко други страни, които са в позиция да я стимулират, но избират да не го направят, пише The Wall Street Journal.

Какви са нужните мерки, които централните банки и правителствата трябва да предприемат, бе ключов въпрос по време на срещите в Международния валутен фонд във Вашингтон този уикенд. В годишния си доклад, институцията посочи поименно Германия, Южна Корея и Австралия като държави, в които фискалните стимули имат смисъл. По-рано този месец МВФ призова и Швейцария да увеличи публичните разходи.

Международният валутен фонд, подкрепен от САЩ, оказва натиск над Германия и други страни с бюджетен излишък да намалят данъците или да увеличат разходите, за да подкрепят растежа. По думите на управляващия директор Кристин Лагард, те имат възможността да маневрират и да подкрепят растежа, но не го правят.

Най-голямата европейска икономика ще расте два пъти по-бавно от очакваното

Най-голямата европейска икономика ще расте два пъти по-бавно от очакваното

През следващата седмица правителството ще намали прогнозата

Подкрепа за думите ѝ дойде от министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин. Вашингтон в момента изпитва огромни дефицити в своя бюджет.

Идеята зад финансираните с дълг стимули е, че когато икономиките са слаби, правителствата трябва да се намесят и да заменят липсата на частно търсене чрез разходи или намаление на данъците. Във време на огромен стрес, например при кризата от преди десет години, икономистите се съгласиха, че правителствата трябва да направят всичко, което могат, за да върнат растежа.

Използването на огромни стимули обаче не се харесва в страни като Германия, чиито икономически политики са доста консервативни. Министърът на финансите Олаф Шолц отговори на критиките, като изброи увеличените публични инвестиции, намалени данъци и по-висока помощ за домакинствата с ниски доходи.

Този важен показател говори, че притесненията за европейската икономика са основателни

Този важен показател говори, че притесненията за европейската икономика са основателни

Въпросът сега е дали забавянето ще бъде временно или по-трайно

"Ще бъде голяма услуга, ако кажете на останалата част на света, че те искат нещо, което вече сме направили", каза той пред журналисти. И допълни, че стабилните финанси на Германия поставят страната в по-добра позиция да отговори на следващата рецесия. Според него, настоящите рискове пред световната икономика не са германско дело и не засягат политиката на страната, а по-скоро са Brexit и търговските спорове.

Южна Корея също отчита годишни излишъци, което се очаква да се случи и в Австралия през следващите години. За разлика от Европа, тези икономики нямат нужда от стимули.

Германия и Швейцария използват излишъка, за да намалят дълга си и да се подготвят за предизвикателствата пред бюджета, които бъдещите пенсионери ще създадат.

Световната икономика ще нарасне с най-бавен темп от финансовата криза насам

Световната икономика ще нарасне с най-бавен темп от финансовата криза насам

Мрачната прогноза е на Международния валутен фонд

Заради доминиращата си позиция на европейската сцена, ако Германия започне да харчи, това ще окуражи и държави като Франция и Италия да охлабят мерките, с които целят балансиране на бюджета. Според европейските правила таванът е 3 процента от БВП.

Икономиката на Германия, която е насочена към износа, се сви през третото тримесечие на миналата година и постигна нулев растеж през четвъртото.

Редица данни за производството подсказват, че може да се свие отново през първото полугодие. Това ще засегне и останалите страни от Европейския съюз, както и други на континента, които разчитат на Европа за износа си.

Забавянето на икономиката на Китай "удари Германия тежко и има смисъл от използване на фискални стимули", смята Кен Рогоф, професор в Harvard University.

Германия отчита излишък в бюджета от 2014 г. насам и се очаква да продължи да го прави до 2024 г. Приходите от данъци растат с 8% от 2017 г., по-бързо от разходите за социална помощ. Работещите германци днес плащат вторите най-големи данъци от всички членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, изоставайки само от Белгия.

Позицията на САЩ се различава рязко от тази на Германия, въпреки че и двете страни се изправят пред общ проблем с разходите за по-възрастната част от населението. Вашингтон подкрепи икономиката с намаляване на данъци и по-високи разходи с целта да генерира три процента ръст на икономиката. Годишните дефицити са над 4% от БВП.

Надеждите са, че чрез разширение на икономиката, САЩ ще е в по-добра позиция да обслужва дълга си в бъдеще. Обичайните странични ефекти от стимулите - по-висока възвръщаемост по държавните облигации и повишаваща се инфлация - така и не се появиха, което работи в полза на подкрепящите стимулите.

Германия "в момента научава по трудния начин, че те са единствената страна, която играе по тези правила", смята Карстен Бржески, икономист в ING Bank.

Германската икономика е задвижвана от ниски заплати

Германската икономика е задвижвана от ниски заплати

Делът на нископлатените работници не е намалял от 2008 г. насам