На фона на последното рекордно поевтиняване на лирата изглежда за Турция ще бъде още по-трудно да "укроти" инфлацията и да я върне към заложените целеви нива.

Валутата на южната ни съседка е най-зле представящата се спрямо щатския долар за последния месец, като тя се превърна в жертва на стимулиращите мерки на Анкара, включващи нови сериозни орязвания на лихвите и нарастване на фискалните разходи, пише Bloomberg.

Въпреки че предприетите мерки успяха да предотвратят по-сериозни щети върху турската икономика на фона на пандемията, страната сега ще трябва да намери начин да се справи с по-бързо растящата инфлация.

Данните, които предстои да бъдат представени в четвъртък, вероятно ще покажат ръст на потребителските цени на годишна база от 11,9% за август. Това прогнозират експерти, анкетирани от медията.

Тези очаквания идват успоредно с рекордното дъно, достигнато от лирата, която през последния месец изгуби над 5% от стойността си спрямо долара. От началото на годината тя е с над 19% по-евтина. От Goldman Sachs смятат, че новото "плъзване" на валутата надолу ще се превърне в основната причина за ръст на инфлацията през август и септември.

Турция: невиждан икономически срив

Турция: невиждан икономически срив

Турската икономика отбеляза рекорден срив, какъвто не е имало от 1998 насам

"Значителното обезценяване ще доведе до по-голям дял на фирмите, които повишават цените си, което представлява риск за заложените прогнози за инфлацията", посочват икономисти от финансовата институция.

Тя очакват показателят да се задържи на равнище около 12% през следващите няколко месеца преди да успее да се понижи до 11,7% в края на годината.

"Обезценяването на валутата остава сериозна заплаха и може да доведе до задържане на двуцифрен ръст на цените до края на годината. Отслабването на лирата досега крие рискове за заложената от централната банка прогноза за инфлацията", посочва от своя страна икономистът Зиад Дауд.