Черна гора получи седем оферти за концесията на двете си международни летища - в столицата Подгорица и в Тиват, съобщиха от транспортното министерство на страната.

Крайният срок в етапа на търга за подаване на офертите изтече вчера, 25 ноември, информира SeeNews.

Концесионният договор за управление на двете международни летища в балканската държава е за период от 30 години.

Сред подадените оферти имаше такива от три консорциума. Първият - от турските летища Cengiz и датските Copenhagen Airports. Вторият - от френската Groupe ADP и турската TAV. Третият - от ирландската компания DAA International, френската Bouygues Batiment International и люксембургската Marguerite.

Освен това отделни оферти направиха и четири други компании - южнокорейската корпорация Incheon International Airport, индийската GMR, люксембургската Corporacion America Airports и турската компания Limak Holding.

Предстои офертите да бъдат оценени и да се излъчи победител в търга. След това останалите участници ще имат правото да обжалват оценката в законовия за това срок.

През юли правителството на Черна гора одобри планове за възлагане на 30-годишен концесионен договор за управление на двете международни летища. Кабинетът тогава посочи, че очаква инвестиция от поне 200 милиона евро (220 милиона щатски долара).

Какви са плановете на концесионера на летище "София"?

Какви са плановете на концесионера на летище "София"?

Третият терминал на летището трябва да бъде готов до 2030 година