Турция излезе от първата си рецесия от десетилетие насам благодарение на увеличените кредити от държавните банки, предава Bloomberg. Притеснението е обаче, че инерцията на икономиката отново се забавя.

През първите три месеца брутният вътрешен продукт на южната ни съседка се е увеличил с 1,3 процента спрямо предходните три месеца, когато намаля с 2,4 процента, сочат официални данни. Спрямо година по-рано икономиката се свива с 2,6 процента.

Продължаване на възставяването все още зависи от бъдещето на лирата, чийто спад това тримесечие може да създаде нови проблеми за икономиката, в която потребителските разходи отговарят за около две трети. Освен това, поевтиняването на валутата създава риск и за инфлация, която все още е около 20 процента и пречи на централната банка да намали лихвите. Спорно касиране на изборите в Истанбул също държи инвеститорите на нокти.

Турция задържа покупки на валута на стойност над $100 000 в опит да подкрепи лирата

Турция задържа покупки на валута на стойност над $100 000 в опит да подкрепи лирата

От началото на годината турската лира е поевтиняла с 12 на сто

Редица стимули влязоха в сила преди изборите през март. Отпускането на повече кредити от държавните банки подкрепи индустриалното производство и продажбите на дребно. Възстановяавне на икономиката в Европа - основната експортна дестинация за Турция - също помага. Кредитите, отпуснати от държавните банки, нараснаха с 30% до 1,09 трилиона лири ($181 милиарда) през миналото тримесечие, а тези от частните банки се покачиха с едва пет процента.

Вече обаче има знаци, че възстановяването няма да продължи дълго. Потребителската увереност намалява през май до най-ниското си ниво от 2004 г., откогато се събират данни. Правителството все пак запазва прогнозата си за растеж на икономиката през годината от 2,3 процента.

Напрежението между Анкара и Вашингтон създава най-големият риск пред Турция. Президентът Реджеп Тайп Ердоган не се отказва от доставката на руската оръжейна система S-400, въпреки заплахите от САЩ за нови санкции и изключване от програмата F-35.

Какво рискува Турция, ако купи руските S-400?

Какво рискува Турция, ако купи руските S-400?

Лирата ще пострада