Първо бяха набедени краставиците, сега пък кълновете - в Германия още не са наясно откъде точно е тръгнала заразата с бактерията Ешерихия коли. Междувременно жертвите на фаталната бактерия са вече 36.

Последно бактерията беше открита и в салата от Бавария. Добрата вест е, че откритите бактерии не са от фаталния тип. Лошата новина обаче е, че консумацията на тази салата също може да предизвика тежки стомашно-чревни разстройства. Макар и по принцип без фатален изход.

Мистерията около кълновете

В цяла Германия 781 души се борят с особено тежка форма на заразата, като 69 на сто от заболелите са жени. До днес жертвите на бактерията са 36 - 35 в Германия и една в Швеция. Последната жертва на епидемията в Германия е възрастна жена от Хамбург. Заразените са общо 3 228.

За да се избегне нова епидемия, властите блокираха зелените салати от Бавария, а учените продължават да се занимават с мистерията около кълновете. Наистина вече е ясно, че един от източниците на сегашната епидемия е ферма в северната германска провинция Долна Саксония, но експертите все още не са разрешили загадката как опасната бактерия се е озовала там.

Японският опит с Ешерихия коли

Междувременно стана известно, че петима от работниците в стопанството са заболели от е-инфекцията след консумация на кълнове от броколи и чесън. Други четирима работници са останали здрави - те са консумирали най-вече кълнове от сортовете алфалфа (люцерна) и от сместа на име "пикантно-ароматична".

Кълновете са често източник на различни инфекции, в това число салмонела. Експертите от доста време насам съветват възрастните и хората със заболявания да не консумират кълнове. Още преди 15 години кълнове от ряпа причиниха тежка епидемия от Ешерихия коли в Япония - тогава заболяват над 10 000 души.