Манията по криптовалутите сякаш позатихна в по-голямата част от света, но не и във Венецуела. Жителите на затъналата в дълбока криза латиноамериканска държава продължават да копаят като луди, разказва Bloomberg.

Специалист в рекламния бизнес един ден се прибира у дома с току-що купена машина за добиване на криптовалути и заръчва на 20-годишния си син тя да работи по 24 часа в денонощието. Устройството изкарва около 6 долара на ден - повече от добри пари при сегашното положение във Венецуела.

Безработен програмист също купува подобна машина и я инсталира в дома си. Тя е толкова шумна, че съседите му ежедневно се оплакват и той е принуден да премести устройство при родителите си, живеещи в малък град.

Защо във Венецуела Bitcoin е средство за оцеляване?

Защо във Венецуела Bitcoin е средство за оцеляване?

Приходите от криптовалути в пъти надвишават средните за страната

Друг жител на страната инвестира със семейството си в 3 подобни машини. Те им носят по 1000 долара на месец, което е цяло състояние във все по-трудната за живот Венецуела.

Страната е затънала в ужасяваща икономическа депресия, валутата е изядена от хиперинфлация, магазините са празни, а хората са в безизходица. Жителите на Венецуела са принудени да се възползват от всяка възможност за печелене на финансови средства, за да оцелеят.

Една от главните причини за появата на все повече копачи на криптовалути е, че електричеството в страната е практически безплатно, което е резултат от странната комбинация от хиперинфлация и замразените от властите цени на комуналните услуги.

Как венецуелците изведнъж полудяха по bitcoin

Как венецуелците изведнъж полудяха по bitcoin

"Миньорите" бяха подгонени от Мадуро и режима му

Ако искате да си купите кафе, сок и сладкиш в кафене, това ще ви струва около 900 000 боливара (0.90 долара по тарифата на черния пазар). В същото време можете да платите месечните си сметки за електричество, вода, газ, интернет и телефон с около 300 000 боливара.

Тримата изброени копачи на криптовалути са част от все по-свиващата се венецуелска средна класа. Много от техните връстници са вкарани в бедност. А безброй други са избягали в чужбина.

Тези, които остават, имат желязна житейската философия. "Човешките същества могат да се приспособят към всичко" е максимата, която се чува постоянно.

А някога Венецуела е била по-богата от Канада, Япония и Китай

А някога Венецуела е била по-богата от Канада, Япония и Китай

Подемът на латиноамериканската икономика идва през 20-те години на миналия век

Ключов аспект на тази адаптация е по някакъв начин да се създаде постоянен поток от приходи в долари или друга чуждестранна валута. Това е единственият начин за справяне с галопиращата инфлация, която Bloomberg оценява на 16 000%.

Четиричленно семейство може да живее сравнително добре в столицата Каракас с около 500 долара на месец.

Така че ако не е копаенето на криптовалути, се разчита на програмни услуги за чужди компании, играене на онлайн фентъзи игри, или парите, изпратените пари от членовете на семейството, работещи в чужбина.

Венецуела: от най-богатата южноамериканска страна до най-закъсалата икономика

Венецуела: от най-богатата южноамериканска страна до най-закъсалата икономика

Кратък поглед върху съдбата на държавата

Последното е особено процъфтяващо. Парите от чужбина винаги са били основен фактор за развитието на по-бедните икономики в региона като Хондурас, Ел Салвадор и Доминиканската република.

Но Венецуела, възторжената бранителка на социализма и щедро харчеща членка на ОПЕК, която разполага с едни от най-големите петролни резерви и често бе давана за пример като социалистически рай?

"Държавите не изчезват" е друг слоган, който често се чува в страната. Това е вярно. Но те избухват.