Когато чуем за изкуствен интелект, често си представяме андроиди убийци и компютри, завладяващи света.

Холивудски продукции като "Блейд Рънър" и "Терминатор" ни внушиха ужасяващи мисли като тази, че изкуственият интелект ще се противопостави на начина, по който е програмиран и ще се обърне срещу хората.

За индустрия, която може да генерира над 1 трлн. долара бизнес стойност през тази година и почти 4 трлн. долара до 2022 г., подобни съмнения могат да имат значителни последици.

Идва времето на супер роботите: те ще бъдат 100 пъти по-умни от хората

Идва времето на супер роботите: те ще бъдат 100 пъти по-умни от хората

Тъй като имат въображение, хората винаги ще превъзхождат машините

Тъй като изкуственият интелект се приближава все повече до своята зрялост и фирмите продължават да увеличават инвестициите в него, някои се притесняват, че не се обръща достатъчно внимание на по-широките социални и морални последици от революционната технология.

CNBC събра мненията на няколко експерти, за да разбере кои са 4-те най-зловещи сценария, свързани с изкуствения интелект:

Масова безработица

Най-често срещаният страх сред анализаторите и работниците е вероятността изкуственият интелект да доведе до масова световна безработица, тъй като работните места стават все по-автоматизирани и човешкият труд вече не е необходим.

До 2030 г. 800 милиона работни места може да изчезнат заради автоматизацията

До 2030 г. 800 милиона работни места може да изчезнат заради автоматизацията

Кои професии е най-вероятно да останат в миналото?

"Загубите на работни места вероятно са най-голямата тревога", казва Алън Бънди, професор в училището по информатика на Университета в Единбург.

"Ще има нужда от хора, за да дирижират колекция от приложения с тясна насоченост и да откриват редките и особени случаи, с които никое от тях не може да се справи, но това няма да замени очакваната масова безработица - поне не за много дълго време", обяснява той.

Роботите първо ще завладеят финансите, а после и цялата икономика

Роботите първо ще завладеят финансите, а после и цялата икономика

Най-засегнати ще са нискоквалифицираните работници, жените ще са по-потърпевши от мъжете

Поддръжниците на изкуствения интелект твърдят, че технологията ще доведе до създаването на нови видове работа. Ще има и по-голяма нужда от инженери, тъй като сложните нови технологии изискват правилния талант, за да се развиват. Хората също ще трябва да използват изкуствен интелект, за да изпълняват нови функции в ежедневните си роли.

Изкуственият интелект ще създаде 2.3 млн. работни места и ще премахне 1.8 млн. - увеличение от 500 000 работни места - до 2020 г., предвижда изследователската фирма Gartner. Това не противоречи на факта, че технологията ще доведе до огромни съкращения по света.

30% от банковите служители може да изгубят работата си в следващите 5 години

30% от банковите служители може да изгубят работата си в следващите 5 години

Това смята бившият шеф на американската Citigroup

Унищожителна война

Появата на т.нар. "роботи убийци" и използването на изкуствения интелект за военни цели кара експертите да смятат, че технологията може да доведе до глобална война. Това предупреди и ръководителят на Tesla Илън Мъск.

Според някои разработването на смъртоносни автономни оръжия и използването на изкуствен интелект във вземането на военни решения може да предизвика войни, водени от изкуствения интелект.

Съществува група неправителствени организации, чиято основна мисия е забраната на такива машини. Те призовават правителствата да спрат развитието на дронове, управлявани от изкуствен интелект.

Служители на Google се разбунтуваха заради проект с Пентагона

Служители на Google се разбунтуваха заради проект с Пентагона

Те искат компанията да спре да работи по него

Франк ван Хармелен, изследовател на изкуствения интелект в Свободния университет в Амстердам твърди, че използването на подобни оръжия трябва да плаши всеки.

"Автономните оръжейни системи са единствената област, в която наистина мисля, че думата "страшно" е подходяща", каза Хармелен.

"Всяка компютърна система, независимо дали е свързана с изкуствен интелект, която автоматично взема решение по въпросите на живота и смъртта - например чрез пускане на ракета - е наистина страшна идея", категоричен е той.

Изкуственият интелект може да предизвика глобална ядрена война в близко бъдеще

Изкуственият интелект може да предизвика глобална ядрена война в близко бъдеще

Той не бива да управлява оръжейните системи на държавите

Американските военни изследователи от Rand Corporation предупредиха в проучване, че използването на изкуствен интелект във военни приложения може да доведе до ядрена война до 2040 г.

Ако подобна военна система направи грешка в анализа на ситуацията, това може да накара държавите да вземат прибързани и и потенциално катастрофални решения. Учени припомнят инцидент от 1983 г., когато фалшива тревога за малко не предизвиква ядрена война между САЩ и СССР.

Масово наблюдение

Много учени се опасяват, че изкуственият интелект може да се използва за масовоо наблюдение, а в Китай този страх изглежда се превръща в реалност. Властите използват комбинацията от технологии за лицево разпознаване и изкуствен интелект, за да ограничат престъпността.

Китай отдавна се "слави" със социалния си авторитаризъм и тотално наблюдение на гражданите си, като из цялата страна има около 200 млн. камери за наблюдение. Само в Гуанджоу са идентифицирани повече от 2000 заподозрени в престъпления от 2017 г. до днес с помощта на изкуствен интелект, разпознаващ лица.

Събирачите на дългове използват изкуствен интелект, за да издирят длъжниците

Събирачите на дългове използват изкуствен интелект, за да издирят длъжниците

Появиха се множество стартъпи, които възстановяват забавените плащания

Китай е единствената държава, развиваща т.нар. "социална кредитна система", която следи поведението на гражданите. Резултатите от нея определят достъпа до всичко - от самолетни полети до определени услуги за онлайн запознанства.

Страната се стреми да бъде световен лидер в изкуствения интелект до 2030 г., като се опитва да увеличи стойността на този сектор до 1 трилион юана (146.6 млрд. долара). Пекин влага милиарди в стремежа да постигне тази цел.

Тоби Уолш, професор по изкуствен интелект в Университета в Нов Южен Уелс, заяви, че наблюдението се класира "високо" в неговия списък с плашещите последици, възникващи от изкуствения интелект.

Не се плашете от роботите

Не се плашете от роботите

Бъдещето не е толкова черно, колкото изглежда

Дискриминация

Мнозина си спомнят Тай, чатботът с изкуствен интелект на Microsoft, който е обучен да имитира потребителите, контактуващи с него онлайн. За по-малко от ден чатботът е вербуван в расизъм и език на омразата.

Това принуждава Microsoft да спре акаунта му, предизвиквайки сериозен дебат за възможността изкуственият интелект да бъде ръководен от предразсъдъци.

Уолш заяви, че дискриминацията е една от многото "неочаквани последици", които може да предизвика технологията.

Стивън Хокинг: Изкуственият интелект може да бъде най-лошото нещо в човешката история

Стивън Хокинг: Изкуственият интелект може да бъде най-лошото нещо в човешката история

Британският физик смята, че хората трябва да се научат да контролират технологиите

"Виждаме това с непредвидената пристрастност в алгоритмите, особено машинното обучение, което заплашва да се превърне в расови, сексуални и други пристрастия, които се опитвахме да премахнем от нашето общество в последните 50 години", каза той.

Проблемът е свързан с изпълнимостта на това изкуствения интелект да бъде обективен, рационален мислител, безпристрастен към конкретна раса, пол или сексуалност.

Гигантът IBM има цял екип, който работи върху преодоляването на пристрастията в системите за лицево разпознаване, ръководени от изкуствен интелект.