Най-големият европейски мениджър на активи предпочита Индия, Русия и Чили сред развиващите се пазари, смятайки, че те са по-лесни за печалба от тези с по-слаби фундаментални и политически рискове на фона на очакваното забавяне на световната икономика.

Amundi Asset Management, която управлява около 45 млрд. долара активи на развиващите се страни, харесва акциите и облигациите в Китай, Индонезия, Чехия, Бразилия и Перу, казва Паскал Бланк, главен инвестиционен директор на групата в интервю за Bloomberg.

Те предлагат високодоходни валути с устойчиви нива на дълг и ръст на доходите, а освен това притежават паричната и фискална способност да противодействат на охлаждането на техните икономики, посочва Бланк.

Акциите и облигациите на развиващите се пазари са във възход

Акциите и облигациите на развиващите се пазари са във възход

Amundi се присъединява към Morgan Stanley и Goldman Sachs Group, които са с възходяща нагласа за развиващите се пазари, завръщащи се след най-големите загуби от 3 години, регистрирани през 2018 г. Положителното им настроение идва на фона на оптимизма за облекчаване на търговските напрежения между САЩ и Китай и по-малко яростния Федерален резерв.

Други като HSBC Holdings очакват низходящо движение, твърдейки, че растежът в развиващите се икономики е разочароващ и трябва да се подобри, за да оправдае по-високата възвръщаемост.

"Двете макроикономически заплахи - основно доларът и по-високите лихвени проценти, идващи от САЩ - са основно намалени и те са зад нас", смята Бланк. "Има място за напредък за поскъпване на повечето валути в развиващите се пазари. Така че това е добра новина", посочва той.

Марк Мобиус препоръчва: Инвестирайте в Полша, Турция, Румъния

Марк Мобиус препоръчва: Инвестирайте в Полша, Турция, Румъния

Известният инвеститор е поразен от промените и развитието на Индия

Разбира се, има и пазари, които трябва да се избягват, а платежният баланс се възприема ключов показател. Amundi съветва инвеститорите да избягват Турция, Южна Африка и Аржентина заради дефицитите им. Страни като Аржентина, Южна Африка и Нигерия също са изправени пред рискове от предстоящи избори, отбелязва Бланк.

Развиващите се пазари бяха първите, които бяха засегнати от по-високите лихвени проценти и по-силния долар преди 10 месеца. Те ще бъдат първите, които ще се появят като възможност, твърди експертът.

Най-важните инвестиционни теми през 2019 г.

Най-важните инвестиционни теми през 2019 г.

Кое ще движи икономиката тази година?

Amundi предпочита страни, в които централните банки имат възможност да намалят лихвените проценти, за да компенсират признаците на забавяне. "Ако приемем, че не навлизаме в рецесия в САЩ, забавянето е добра новина", посочва Бланк. Пълна рецесия ще бъде предизвикателство за развиващите се пазари.

Ръстът на печалбите на нововъзникващите пазари може да бъде средно от 5% до 7% през тази година. Компанията не се тревожи за изборите в Индия, тъй като фискалните реформи са на път.