Епичният недостиг на стоки във Венецуела не е нищо ново. Няма пелени, части за автомобили или аспирин – всичко това е документирано. Сега обаче южноамериканската страна е изложена на риск от изчерпване на парични средства.

Във време на невиждана инфлация Венецуела се старае да печата нови банкноти достатъчно бързо, за да е в крак с огромните темпове на увеличаващите се цени на продуктите, съобщава Bloombеrg.

Венецуела печата нов вид банкноти, защото старите вече нищо не струват

Венецуела печата нов вид банкноти, защото старите вече нищо не струват

Най-бързорастящата инфлация в света

По-голямата част от парите, както почти всичко останало в страната, се внася. А с резервите в твърда валута, потъващи до критично ниски нива, централната банка прави плащанията към чуждестранните доставчици толкова бавно, че те се отказват от по-нататъшен бизнес.

Снимка 231275

Източник: Bloomberg

*Нови банкноти в обращение

С други думи, днес страната е толкова разорена, че може да няма достатъчно пари, за да плати за парите си.

Всичко започна миналата година, когато правителството на президента Николас Мадуро се опита да запълни нарастващия дефицит на валутата. Така в един момент, вместо процес на явно наддаване, централната банка свика спешна среща и поиска от компаниите да произвеждат възможно повече банкноти. Те се е съгласиха, след което установиха, че няма да получат целите плащания за това.

Венецуела удря ново дъно: жълта вода, мръсен въздух, спирания на тока

Мизерия обзема града, който някога бе лидер в Латинска Америка

Цялата страна е свидетел на комбинация от природни бедствия и човешки провали

Миналия месец De La Rue – най-големият комерсиален производител на банкноти в света – изпрати писмо до централната банка с оплакване, че му дължат 71 милиона долара и че ще информира акционерите си, ако парите не бъдат получени в близко бъдеще.

„Безпрецедентен случай в историята е страна с токова висока инфлация да не може да получи нови банкноти”, заяви Хосе Гуера, депутат от опозицията и бивш директор на икономическите проучвания в централната банка на Венецуела.

В края на миналата година централната банка поръча над 10 милиарда банкноти, надминавайки поисканите от Федералния резерв на САЩ 7,6 милиарда за тази година за икономика, с пъти по-голяма от размера на венецуелската.

За капак инфлацията във Венецуела, която е най-високата в целия свят, се очаква да нарасне до близо 500 процента през тази година според оценки на Международния валутен фонд.

Инфлацията във Венецуела достига близо 500% през тази година

Инфлацията в тази държава е 500%. И ще скочи до 1642% догодина

Проблемите на страната растат главоломно

Сега компаниите се отдръпват. Традиционните партньори не са ентусиазирани да поемат нов бизнес, затова централната банка води преговори с други, сред които са руската Goznack и базираната в Бостън Crane Currency.