Почти целият свят свързва България с розите и по-точно с българското розово масло. Наричан "течното злато", този продукт днес е част от глобална индустрия за милиарди евро. Какъв обаче е прозиходът на розата по наши земи? Казанлъшката роза води произхода си от древна Персия, но получаването на висококачественото розово масло в нашата страна е изобретение на българските розопроизводители.

Снимка 315115

Източник: iStock

Трябва да се отбележи използването на термина "розарство", който дава и оригинален облик на един поминък на населението от Подбалканските долини, пише сайтът на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Индустрия за €75 милиарда: Българското розово масло влезе в регистъра за интелектуална собственост

Българският продукт, който става основна част от европейска индустрия за €75 милиарда

Секторът на географските означения има огромен принос за икономиката на ЕС

Между етеричномаслените култури розата заема водещо място и е едно от най-важните промишлени насаждения. С богатите традиции на розопроизводството у нас е свързано зараждането на преработвателната и парфюмерийната промишленост, а България получава името Страна на розата.

Казанлък, България

Източник: Община Казанлък

Казанлък, България

Розопроизводството у нас се разви на основата на извличането на ароматните вещества, които се синтезират и натрупват в цветовете на маслодайната роза. От розовия цвят чрез различни технологии българският розопроизводител получава розово масло, розова вода, розов конкрет.

От тях най-важно е розовото масло, което благодарение на своя фин аромат на свежо откъсната роза и специфичността си да фиксира в изделията благородно ухание, участва като незаменим компонент във всички първокласни парфюмерийни композиции.

Отглеждането на маслодайната роза в България е свързано с климатичните условия на Розовата долина и с особеностите на Казанлъшката роза. Над тристагодишната история на българското розопроизводство, както и фактът, че нашите прадеди са открили взаимодопълващите се изисквания на маслодайната роза и природогеографските особености на долините между Стара планина и Средна гора, ни дава право да разглеждаме въпроса именно като традиционно розарство.

За година: България е изнесла розово масло за близо 25 милиона лева

За година: България е изнесла розово масло за близо 25 милиона лева

Почти 3000 са производителите у нас