В света на технологиите има добри години и лоши години. Няма години без иновации и промени. В много аспекти, обаче, 2023 г. е по-скоро позитивна за tech света. Не толкова откъм конкретни продукти и услуги, колкото заради заявките към бъдещето, които могат да променят цялата индустрия.

В следващите редове ще си позволим да направим една неизчерпателна равносметка на отиващата си година. Ще поговорим за събитията, за не-събитията и за тези сюжети, които определено не са ни правили щастливи.

Какво се случи

  • Изкуственият интелект стана масова тема

Няма как да правиш технологичен обзор на 2023 г. и да не говориш за AI. Миналата година по това време всички си играехме с ChatGPT, някои - и с DALL-E и MidJourney, но днес изкуственият интелект преобразява на практика всички индустрии.

Генеративните платформи улесняват създаването на текстово и мултимедийно съдържание по невиждан до момента начин. Това е нова парадигма в общуването между човек и машина - сравнима с появата на смартфоните или на графичните интерфейси. Затова и не е чудно, че в технологичния свят избухна истинска "златна треска" за AI.

5 факта за изкуствения интелект, които може би все още не знаете

5 факта за изкуствения интелект, които може би все още не знаете

Технологията, която не спира да се развива

Microsoft оцениха потенциала на създателите на ChatGPT от OpenAI и след мултимилиардна инвестиция интегрираха технологията в своята търсачка, в приложенията си и даже в операционната система. Това веднага вдигна Google по тревога, които отговориха (първоначално не много успешно) със своя чат бот Bard.

Още куп компании от целия свят започнаха да разработват AI платформи за обща или специализирана употреба. За момента единственият сигурен победител в тази надпревара е... Nvidia, която осигурява на почти всички играчи мощните и скъпи чипове, без които създаването на изкуствен интелект е невъзможно.

  • Крипто "възкръсна"

Отново миналата година по това време борсата FTX тъкмо беше рухнала, цените на цифровите активи ровеха дъното, а регулатори, политици и обикновени скептици предричаха скъп и мъчителен край на цялата крипто сфера.

С постепенното укротяване на галопиращите лихви на традиционните пазари, виртуалните валути се съвзеха. Днес Биткойн се доближава до ценовите си нива от наистина добрите си дни, а някои токени регистрират трицифрени ръстове.

Solana: От крах до над 500% ръст за година

Solana: От крах до над 500% ръст за година

Около алтернативната блокчейн платформа никога не е скучно

Не само това, но цялата екосистема вече изглежда по-зряла - с подготвяно европейско законодателство за крипто, реални сценарии за масова употреба на блокчейн технологии и Биткойн ETF на хоризонта.

  • VR има шанс да стане масов

Apple от години търсят своя нов "iPhone момент". През 2007 г. водената тогава от Стив Джобс компания преобрази продуктовата категория на смартфона и на практика я овладя. Всички мобилни телефони с операционна система от iPhone насам приличат на него - без значение кой е производителят.

Сега Apple смятат, че могат да вдъхнат нов живот на виртуалната и добавената реалност - година, след като всички бяхме загубили надежда, че метавселената ще се случи във вида, в който си я представя Марк Зукърбърг.

Apple стъпва в бъдещето с "пространствения компютър" Vision Pro

Apple стъпва в бъдещето с "пространствения компютър" Vision Pro

AR/VR устройството има собствена екосистема, високи характеристики и поне толкова висока цена

Шлемът Apple Vision Pro има амбицията да се превърне в най-качественият и най-лесен за употреба портал към виртуалните светове до момента. Тези, които са го изпробвали, смятат например, че "ще предефинира технологията, продуктивността и забавлението през следващото десетилетие" (ZDnet).

Какво не се случи:

  • Не получихме свръхпроводник

LK-99 звучи като име на военна машина, но всъщност тези 5 символа вълнуваха научната общност седмици наред през лятото. Тогава неизвестен до момента южнокорейски екип обяви, че е създал свръхпроводящ материал, който показва свойствата си на стайна температура.

Малко контекст - свръхпроводниците провеждат през себе си електрически ток без съпротивление и загуби. Проблемът при тях е, че изискват температури от порядъка на минус 250 градуса.

Направеният от олово, фосфор, кислород и мед LK-99 беше показан и на видео в експериментална среда, но, макар да изглеждаше лесно, никой не можа да повтори опита със същия успех.

  • 5G не показа най-доброто от себе си

За четвърта поредна година перо "разходи" в бюджетите на телекомите по света тежи сериозно заради инвестициите в мобилни мрежи от пето поколение - и за четвърта поредна година не виждаме революционното приложение, което да оправдае вложеното.

5G започна своето съществуване под светлината на прожекторите с обещания за автономни коли и дронове, телемедицина, "умни" домове, градове и заводи и какво ли още не. Поради множество регулаторни, икономически и технологични причини, почти нищо от това не се е случило - или, когато се е случило, не е ексклузивно с помощта на новите мрежи.

5G трябваше да е революция, а гръмна като балон

5G трябваше да е революция, а гръмна като балон

Мобилните мрежи от пето поколение имат потенциал, но падат жертва на нереалистични очаквания

Днес 5G дава висока скорост, ниско времезакъснение и възможност за съвместна работа на много устройства на малка площ, но от това се възползват предимно мобилните потребители, чиито приложения спокойно си работят и в 4G. Вероятно това е причината и продажбите на (5G) смартфоните да са на исторически ниски нива.

  • Сателитната комуникация не влезе във всеки джоб

Една от големите заявки през последните месеци на 2022 г. и първите на 2023 г. бяха, че липсата на обхват ще остане проблем от миналото с помощта на сателитните връзки.

Apple и Huawei интегрираха в топ устройствата си решения за изпращане на съобщения през спътникова свързаност, а Qualcomm даже представи цялостна платформа, която всеки производител може да използва в своите смартфони.

Връзка през Космоса: Защо смартфон производителите вграждат сателитни технологии

Новата война на смартфоните ще се води в Космоса

Първи бяха Huawei и Apple, но вече всички други имат по-добри решения

Няколко месеца по-късно, Snapdragon Satellite е мъртъв заради липса на интерес от производителите, а сателитните функционалности изглежда още дълго ще останат ексклузивни за премиум сегмента.

Това е тъжно, защото възможността да потърсиш помощ от всяка точка може потенциално да спаси живот.

Какво не трябваше да се случва

  • Мъск почти довърши Twitter

В света на гейминга има термина speedrun - "превъртане" на дадена игра за възможно най-кратко време. Ако целта е да обезобразиш една от най-популярните социални мрежи, то Илон Мъск се е устремил към рекорд.

През 2023 г. притежаваният от него Twitter загърби бранда си и се прекръсти на X. Много функционалности бяха заключени зад абонамент, а тролове и радикали получиха сериозна тежест в онлайн дебатите. От последното избуяха ксенофобия, антисемитизъм и конспиративни теории, заради които много рекламодатели преосмислиха бюджетите си. Отговорът на Мъск: "Майната ви!".

Как само за година Илон Мъск превърна Twitter в "жалко подобие на себе си"

Как само за година Илон Мъск превърна Twitter в "жалко подобие на себе си"

След сделката за $44 милиарда Twitter вече се казва X и е нещо съвсем ново

Това не е напълно самоубийствено бизнес поведение. Милиардерът иска да превърне X/Twitter в суперприложение като тези в Китай - с чат, микроблогинг, големи текстови и мултимедийни публикации, онлайн търговия, платежна система и т.н. На него не му трябват стар бранд и рекламодатели, трябва му готова потребителска база.

Дали това е начинът Мъск да превърне плана си в реалност - това е друга тема. Особено след като Meta копира X/Twitter с новата си социална мрежа Threads.

  • Игра на OpenAI тронове

Както вече стана ясно по-нагоре в този текст, изкуственият интелект беше много важен за технологичния свят през 2023 г. Като водещ играч в сферата се утвърди OpenAI с изпълнителен директор Сам Алтман. Затова и в световна новина се превърна вътрешният преврат в компанията в края на ноември.

Бордът отстрани Алтман с неясния мотив, че не е предоставял пълна информация. За около половин ден той беше в Microsoft, за да се завърне на бял кон - и с нов борд.

Сам Алтман се връща начело на OpenAI

Най-важната компания в света на AI има нов (стар) лидер

В понеделник почти всички над 700 служители на OpenAI заплашиха да напуснат

Подобно на похода на "Вагнер" и Пригожин към Москва през лятото, и тук така и не стана ясно защо всичко започна и защо приключи по начина, по който приключи. Една от версиите е, че Алтман е влязъл в сблъсък с борда заради желанието си да развива изкуствен интелект с много по-високи възможности от наличното в момента.

Така или иначе, доста обезпокоително е, че в компанията зад най-търсената технология в света се случват процеси, достойни за сапунена опера.

  • Съкращенията продължават с пълна сила

260 509 души. 1175 компании. Това са двете големи числа, когато говорим за съкращенията в технологичните компании през 2023 г.

На фона на масови съкращения в сектора: Търсят ли се или не IT специалисти у нас, според "Евростат"

На фона на масови съкращения в сектора: Търсят ли се или не IT специалисти у нас, според "Евростат"

Къде се обявите за работа са най-много и къде най-малко?

Пандемичното раздуване на сектора се сблъска с икономически проблеми, намалени разходи за дигитализация и, най-вече, с край на евтините пари.

Това вече се усеща и в България.